Hlavní obsah

Vražda v zastoupení: Lukáš Hlavica režíroval sám sebe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na samém sklonku loňského roku se na trhu objevila zvuková podoba detektivního příběhu Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany Vražda v zastoupení.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Jedná se o třetí a závěrečnou část volné kriminální trilogie, která vznikla v šedesátých letech minulého století. Všechny části dostaly audioknižní podobu ve studiích Českého rozhlasu.

Vraždu v zastoupení ve vlastní režii načetl Lukáš Hlavica. Příběh se odehrává v protektorátní Praze v roce 1941 a jeho tématem je vražda šéfredaktora kolaborantského listu, který byl otráven jedem z ampulky, jakou měli možnost získat jen vysocí pohlaváři nacistického režimu.

K vyřešení případu je pozván doktor Pivoňka ze soukromé detektivní kanceláře Ostrozrak. Dostává se tak do velmi nelehké životní situace. Nemá sebemenší chuť pracovat pro německé okupanty, ale nemá příliš na vybranou. V sázce je vlastní život.

Herec a režisér Lukáš Hlavica: Vidím svět očima Hercula Poirota

Kultura

Věrnou pomocnicí je mu i tentokrát jeho partnerka Boženka, která se mezitím stačila stát uznávanou pražskou jazzovou zpěvačkou. I nadále ovšem vyniká v luštění hádanek, křížovek a hlavolamů a její důvtip je nezastupitelný.

V centru dění se ocitají i další výrazné postavy, například slavná česká herečka, která založila svou kariéru na spolupráci s režimem, ale ve zlomovém okamžiku je ochotná pomáhat.

Celý příběh má i do jisté míry špionážní charakter. Objevuje se v něm i tajná schránka s kompromitujícími dokumenty a doktor Pivoňka se při rozplétání souvislostí a okolností postupně dostává až k protinacistickému odboji. Díky tomu je vyvrcholení celé audioknihy dramatické, až akční.

Vrah odhalen, autor záhadný

Kultura

RECENZE: Škvoreckého zbabělci, snílci a hrdinové

Kultura

Reklama

Související témata:
Lukáš Hlavica
Kniha Vražda v zastoupení

Výběr článků

Načítám