Hlavní obsah

Vrah odhalen, autor záhadný

V průběhu šedesátých let minulého století se na pultech tuzemských knihkupectví postupně objevila trilogie úspěšných detektivních románů Vražda pro štěstí, Vražda se zárukou a Vražda v zastoupení. Jako autor byl na obálkách knih uveden překladatel a básník Jan Zábrana.

Foto: Radioservis

Obal audioknihy

Článek

Postupem času se ovšem ukázalo, že otázka autorství je poněkud složitější a záhadnější. S Janem Zábranou totiž na knihách pracoval jeho přítel a už v té době významný český spisovatel Josef Škvorecký. V dané době se stále ještě potýkal s nelibostí oficiálních míst za svůj otevřený román Zbabělci, z odstupu času jedno z nejvýznamnějších prozaických děl české poválečné literatury.

Pro vydání trojice detektivek, tedy žánru, který se po útlumu v padesátých letech jen ztěžka vracel na tuzemskou literární scénu, bylo zřejmě jednodušší uvést pouze jméno Jana Zábrany. Poměr a podíl na společné spisovatelské práci vlastně nebyl nikdy jednoznačně upřesněn a vymezen, a to i přes badatelskou snahu znalců a odborníků na dílo, jazyk a styl obou zúčastněných spoluautorů.

Co je ale podstatné, od té doby je česká detektivka obohacena o tři nadmíru čtivé, napínavé a v nejlepším slova smyslu i zábavné tituly. Prostřední z nich, Vražda se zárukou, se právě objevil v audioknižní podobě v podání Michala Bumbálka v režii Tomáše Soldána.

Příběh se odehrává v Praze na přelomu let 1938 až 1939 v dusivé mnichovské atmosféře a předzvěsti věcí příštích. V branické vile je nalezen zavražděný důstojník československé armády Dušan Činovský a krásná dcera ministerského rady Zuzana Bechyňová. Vedle policie se případem také zabývá soukromá detektivní společnost Ostrozrak.

Děj se pohybuje v prostředí předválečné smetánky na večírcích v honosných vilách i na Barrandovských terasách, přičemž dokonale vykreslená je jak dobová atmosféra, tak velmi různorodé typy a charaktery postav, které se v ní pohybují. Vedle nezbytného napětí ovšem příběhu nechybí ani nadhled a vtip, který některé z postav mírně karikuje.

Snad poněkud rušivým momentem nahrávky je zvolená hudba. Jména Erik Truffaz, Avishai Cohen a další jsou nesporně zárukou vysoké kvality, ovšem s dějem, danou dobou a její atmosférou příliš nekorespondují. Stávají se jakýmsi „uměním pro umění“.

Vražda se zárukou je i tak audiokniha, která stojí za poslech. Je velmi potěšitelné, že ze společné detektivní trilogie Josefa Škvoreckého a Jana Zábrany by neměla být zvukovým titulem posledním.

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Výběr článků

Načítám