Hlavní obsah

RECENZE: Proč ten můj Žid přežil?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Píše se květen 1945. Všichni slaví konec druhé světové války. V této atmosféře se sotva dospělý chlapec Petr vrací domů, do Prahy. Věří, že se tu setká s blízkými, které před několika týdny viděl: v Osvětimi a na pochodu smrti. To je začátek románu Nepatrná ztráta osamělosti. Velkolepý příběh o nadějích i schopnosti (ne)zapomenout napsal jako debut Eli Beneš.

Foto: Akropolis

Obal knihy

Článek

Děj své poměrně rozsáhlé knihy autor odvíjí od návratu Petra Steina do města, které opustil s rodiči a bratrem poměrně nedávno a kde na ně chce počkat, až se vrátí.

Věří, že to bude velmi brzy, že znovu budou žít v jejich bytě v jedné z pražských čtvrtí, že znovu oslaví oblíbené židovské svátky, že (třeba) půjde znovu do školy. Jenže Praha už není místem, které znal. Respektive není přívětivým domovem pro Židy. Jejich majetky zabrali „normální“ Češi mající alibi, že přece jde o německý majetek.

Byty totiž po Židech odcházejících do transportů obsazovali nejčastěji právě Němci. Poté co prohráli válku, utekli, byli odsunuti, byly „volné“. Povzdech: Proč ten (můj) Žid přežil?! tak Petr slýchává stále a stále častěji. A zbavit se ho skoro nelze.

Terezínská každodennost. Zkoumání společnosti v extrémních podmínkách

SALON

Klid nenachází ani mezi souvěrci, mezi přeživšími. Každý si v sobě po válce nese své bolesti, svá tajemství, o nichž se nemluví. K těm důležitým patří mimo jiné ta, proč někteří Židé šli z ČSR do Terezína, do táborů jako první.

Protagonista záhy vytuší, že díky tátovi, vlivnému advokátovi, měli jako rodina na židovské obci určitá privilegia…

Přes popsané, leckdy bolestné skutečnosti je jinak román oslavou lidského bytí. Eli Beneš v nich totiž lavíruje zdatně, s citem, s evidentní znalostí dějin, které tvoří podstatnou část jeho vyprávění. Píše o nich s lehkostí, kterou mu lze právem závidět.

Eli Beneš

  • Narodil se v roce 1976 v Praze.
  • Studoval na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy: obory anglistika/amerikanistika a český jazyk a literatura, později na Fakultě sociálních věd UK žurnalistiku a mediální studia s televizní a rozhlasovou specializací.
  • Absolvoval Paidea Project Incubator na European Institute for Jewish Studies ve Stockholmu či program Ami Ad v Tel Avivu.
  • Čtrnáct let byl moderátorem Rádia 1, kde se věnoval primárně českým elektronickým projektům a kapelám, byl také vlastníkem hudebního vydavatelství či dlouholetým skladatelem hudby pro ČT a další média. Elektronickou hudbu také příležitostně vyučuje na Electronic Music Academy Prague.

Prožitá traumata v jeho podání postupně válcuje Petrovo mládí, touha milovat, být milován, jít si zatančit, s někým se „jednoduše vyspat“. Ale i nezpochybnitelný fakt, že všichni Češi nebyli hrdinové a všichni Němci padouši. A že jeden útěk může s sebou přinášet smrt (pochod z Osvětimi), ten druhý, o pár let později, nový život.

Rozhodnutí nechat bolestivou minulost za sebou je tak posléze u Petra čistě spontánní, vedené láskou. Učiní jej ovšem v době, kdy se dá vytušit, že se velké dějiny daly opět do pohybu a rychlý nástup KSČ dává jasně najevo, kdo bude v ČSR brzy pánem.

Foto: Václav Mašinda

Eli Beneš

Uvěřitelnost knihy odráží to, že vychází ze skutečných příběhů lidí, již holocaust přežili. Petr je jimi po celou dobu obklopený. Někdy sám a někdy s nimi hledá, jak se s minulostí vypořádat, aniž by zvolil cestu nejjednodušší: sebevraždu.

Benešův styl psaní, zachycení dílčích postav, příběh samotný tak spustí ve čtenáři řadu otázek. K těm nejzásadnějším patří: Dá se znovu žít, když prožijete to, co Petr? Máte na to vůbec právo? Máte právo zapomenout a jít dál? Nepatrná ztráta osamělosti je román, který vám dá na většinu z nich jasné odpovědi.

Přednost v něm dostává život, přesvědčení, že hluboké ztráty překonat nelze, jenže žít se musí dál, a to s chutí a s láskou. Je rovněž výjimečným svědectvím doby po osvobození ČSR v květnu 1945 až do takzvaného Vítězného února 1948, na niž se u nás stále rádo „zapomíná“.

Nepatrná ztráta osamělosti je zkrátka knihou, kterou stojí za to číst. Je jednou z nejlepších, jež (nejen) v Česku v rámci tématu šoa dosud vyšly.

Eli Beneš: Nepatrná ztráta osamělosti
Počet stran: 512
Vydáno: 2023, Akropolis
Hodnocení: 95 %

RECENZE: Utekl z Osvětimi. A zůstal nechtěným hrdinou

Kultura

Neurovědec Ivan Rektor o stresu a holocaustu: Změny na mozku mají i vnoučata přeživších

SALON

Může se vám hodit na Zboží.cz: Nepatrná ztráta osamělosti - Eli Beneš

Reklama

Související témata:
Eli Beneš
Kniha Nepatrná ztráta osamělosti

Výběr článků

Načítám