Hlavní obsah

Nové knihy: Lenz, Šafránková nebo Viewegh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Psi jsou v naší domovině oblíbená zvířata. Desítky pejskařů se po večerech se svými miláčky procházejí po potemnělých ulicích. Proto bude určitě nejen mezi nimi oblíbená publikace nabízející třicet příběhů těchto (samozřejmě kromě knihy) nejvěrnějších přátel člověka. Příběh ženy, která mění identity, je naopak zahalen neproniknutelným tajemstvím. Kromě toho najdeme v nabídce knihu, která popisuje nechtěnou emigraci za minulého režimu, ale také novinku od Michala Viewegha, která je manuálem pro rodiče s dětmi s nastupující pubertou.

Foto: Novinky

Nové knihy

Článek

Julie Clark: Pavučina lstí

Meg Williamsová. Maggie Littletonová. Melody Wildeová. Různá jména pro stejnou ženu. V jedné chvíli zmizí, aby se vynořila jako někdo jiný. Studentka. Životní koučka. Realitní agentka. Objeví se vedle vás a bude vám říkat přesně to, co potřebujete slyšet, a než se nadějete, nejspíš vás připraví o vše.

Kat Robertsová už deset let čeká na návrat ženy, která jí obrátila život vzhůru nohama. A teď, když se tak stalo, je Kat odhodlaná být tou, kdo o ní zjistí pravdu. Jak se však obě sbližují, začínají se hroutit Katiny dlouholeté domněnky a musí se ptát, kdo je Meginým skutečným cílem.

Kalibr, 304 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

Siegfried Lenz: Einstein přeplouvá Labe u Hamburku

Autor proslul zejména svými romány, jeho povídková tvorba však také stojí za pozornost. Texty jsou sice literárně náročné, zároveň však poetické a nadčasové – dotýkají se témat mezilidských vztahů, paměti, moci, relativity.

Tento povídkový soubor obsahující třináct textů vyšel poprvé v Lenzově kmenovém nakladatelství Hoffmann und Campe v roce 1975, zatím poslední vydání je z roku 2017. Obsahuje třináct textů z let 1966–1974, které česky vycházejí až nyní v překladu Jany Zoubkové.

Odeon, 224 stran, 399 Kč

Foto: Odeon

Obal knihy

Anders de la Motte: Pán hory

Inspektorka Leonore Askerová s kolegy moc nevychází, proto ji odsunuli do Oddělení ztracených duší, kde se zabývá odloženými případy. Ale i tam se začne řešit aktuální zmizení místní dívky. Jak to souvisí s maketou města, kam zničehonic přibyla nenápadná figurka? S opuštěnými budovami a zákoutími, jejichž objevování se pro někoho stalo vášní? Leonore se brzy ocitá na stopě sériového únosce. Je odhodlaná ho chytit. A on prahne po další trofeji.

Kalibr, 512 stran, 399 Kč

Foto: Kalibr

Obal knihy

RECENZE: Z románu Manazuru dýchá japonský citový chlad

Knihy

Corina Bomannová: Andělé v bílých pláštích

Berlín 1919. Na konci války mladou zdravotní sestru Hannu těžce poznamenala ztráta milovaného snoubence. Jen přechod do nově budované nemocnice Waldfriede v Zehlendorfu ji dokázal vytrhnout ze začarovaného kruhu zoufalství, protože si nepřála nic jiného než pomáhat trpícím a nemocným.

Než ale nemocnice otevřela své brány prvním pacientům, musela Hanna spolu s celým osazenstvem přestát mnoho měsíců tvrdé práce, nedostatku potravin a nejistoty. Povzbuzována neotřesitelnou důvěrou sympatického vedoucího kliniky doktora Conradiho tuto zkoušku zvládla. Avšak v okamžiku, kdy se už začala cítit jako doma, si ji znovu našla minulost.

Ikar, 408 stran, 549 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Brigid Delaney: Zbav se obav

Oblíbená sloupkařka deníku The Guardian se celý rok zabývá tím, jak žít bohatý a smysluplný život, a obrací se k dávné moudrosti stoiků, aby nahlédla do nejhlubších otázek existence. Vnější chaos je zjevný – klimatická krize, pandemie, rasismus, nerovnost a prudce stoupající životní náklady, války, nárůst psychických poruch.

A pak tu je vyhoření, narůstající závislosti a užívání návykových látek, zotročení mobilními telefony, narušený pocit společné řeči, zneužívání a nenávist na sociálních sítích, nacházení útočiště v našich domovech, na obrazovkách, platformách a v komnatách ozvěn a existenciální sklíčenost. Ta je způsobená nedostatkem rituálů, života v komunitě nebo sdíleného smyslu žití.

Pragma, 302 stran, 399 Kč

Foto: Pragma

Obal knihy

Becky Albertalli: Kate v záři reflektorů

Kate Garfieldová a Anderson Walker jsou nejlepší přátelé a tráví spolu všechen čas. Navzdory všeobecnému přesvědčení na sobě ale rozhodně nejsou závislí. Jezdí spolu na divadelní zkoušky a zpět? Ano, ale protože je to ekologické a efektivní. Radí se navzájem o každém životním rozhodnutí? Ano, ale to snad každý, kdo má všech pět pohromadě. Stýskají si po stejných klucích z druhého konce planety? Jasně, ale mít společný crush je přece legrace. Dokud se ve škole neobjeví Matt Olsson a všechno se nevymkne z rukou.

Ikar, 352 stran, 399 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

Penelope Rich: Psí příběhy

Všichni milujeme psy, ale víme, co vlastně dokážou? Seznamte se s více než třicítkou neobyčejných psů z celého světa a s jejich příběhy plnými odvahy, věrnosti, oddanosti, talentu a dobrodružství.

Čeká na vás Bobbie, jenž se na rodinném výletu ztratil a pak urazil čtyři tisíce kilometrů z Indiany, aby se vrátil ke své rodině v Oregonu, neohrožená horolezkyně Mera, která vylezla na horu Baruntse v Himálaji, veterán první světové války buldok Stubby, ochránce dětí Morocho, až za hrob věrný akita inu Hačikó čekající na svého zesnulého pána dlouhá léta na železniční stanici, lovec pytláků Killer K9, slavná filmová hvězda Rin Tin Tin, skateboardista Otto a mnoho dalších…

Osudy těchto psích hrdinů svědčí o tom, že naši nejoblíbenější zvířecí společníci jsou ve všech směrech skutečně výjimeční! Fantastický dárek pro milovníky zvířat od 8 do 99 let.

Slovart, 259 stran, 249 Kč

Foto: Slovart

Obal knihy

RECENZE: Novela o zániku Ďatlovovy výpravy zní hrůznou notou

Kultura

Daniela Šafránková: Za čárou

Miloš píše básně. Miloš je zedník, umí spravit každé hodinky a žije v šumavské vesnici kousek od hranic s NSR, tedy s Německou spolkovou republikou – a jsou 80. léta 20. století. Každý se snaží protloukat, jak se dá, většinou pod heslem „kdo nekrade, okrádá rodinu“.

Miloš je ovšem jiný než většina jeho sousedů a kamarádů, vyčnívá nad panoptikum chlapíků, kteří večer co večer v hospodě cucají své pivo a opakují stále stejné fórky. Miloš je dobrák, a kdyby nebyl i kus mužského, posmívali by se mu do očí. A pak jedné bouřlivé noci v lese u domu zvaného Pazderna uklouzne po blátě a sjede jako Alenka králičí norou do jiného světa. Není ale ani v kraji divů, ani za zrcadlem, nýbrž… za čárou.

Argo, 272 stran, 488 Kč

Foto: Argo

Obal knihy

Pavel Frintz: Přístav u řeky Styx

Pod ledovým krunýřem Jupiterova měsíce Europy se rozprostírá tajuplný oceán. Skupina vědců s nadšením zahajuje jeho průzkum, aniž tuší, čemu stane v blízké budoucnosti tváří v tvář. Temné vody ukrývají zahnívající tajemství a vyslance lidstva očekává poznání, že nejen život, ale i smrt mohou nabývat ve vesmíru netušených podob. Království plynného obra není místem pro slabé.

Epocha, 446 stran, 399 Kč

Foto: Epocha

Obal knihy

Michal Viewegh: Nové pohádky pro unavené rodiče

Volné pokračování Krátkých pohádek pro unavené rodiče. V rodině se za deset let pár věcí změnilo: Sáře nejsou čtyři, ale čtrnáct a Báře neméně kritických dvanáct. Tatínek je ale pořád známým hercem a maminka lékárnicí. Dědeček zemřel a babička Vilma dostala Alzheimerovu nemoc. Objeví se druhá babička?

Krátké cynické příběhy pro rodiče, kteří jsou z práce moc unavení, aby přečetli deset stránek, ale také příliš vytřeštění z hypoték, aby usnuli hned.

Ikar, 120 stran, 199 Kč

Foto: Ikar

Obal knihy

RECENZE: Z pobudy diktátorem. Komiksový Hitler neomračuje

Kultura

RECENZE: Chyť toho králíka – román o rozbitém ženském přátelství

Knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám