Hlavní obsah

RECENZE: Z románu Manazuru dýchá japonský citový chlad

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Esejistce jménem Kei zmizel před dvanácti lety manžel. Výchozím bodem s pohřešovanou postavou otvírá oceňovaná japonská literátka Hiromi Kawakamiová svou lyrickou prózu Manazuru. V díle prakticky vůbec nejde o detektivní zápletku, nýbrž o rozjímavé a silně poutavé zkoumání emocionální podstaty autorčiných krajanů.

Foto: Argo

Obal knihy

Článek

Nepřítomný Rei se dlouhodobě pohřešuje a šance, že se vrátí domů, se den za dnem ztenčuje. Jeho stále právoplatná choť Kei, jež se nemůže rozvést, a ani se zatím stát papírovou vdovou, si s plynoucím časem od partnerova vytracení zařizuje život po svém. Dospívající dceru vychovává v domě, kde bydlí společně se svou matkou, a roky si udržuje ženatého milence.

Po nezvěstném muži přitom nepřestává truchlit, natož aby na něj zcela zapomněla. Nečiní to však navenek s velkým hnutím mysli, smutek přichází spíše bezděčně. Téměř neviditelný zármutek si totiž v srdci nese natolik hluboko, že si jej ani není schopna na vědomé bázi přiznat.

Keina sklíčenost nabývá podoby tu více, tu méně patrných obrysů jakýchsi duchů, kteří ji provázejí na cestě za pochopením jejích zasutých pocitů. Ta vede do titulního přístavního městečka Manazuru blízko Tokia, kde se reálný svět prolíná s přízračným. Zdá se, že jejich propustné rozhraní vnímá pouze hlavní hrdinka.

RECENZE: Z pobudy diktátorem. Komiksový Hitler neomračuje

Kultura

Román neposkytuje čiré rozhřešení základní otázky, proč se Rei nadobro vzdálil, a tím poněkud vyvolává frustraci. Je ale čím dál jasnější, že se zločinem jeho zmizení nesouvisí. Možná mu osud zkřížila jiná žena, anebo mu dosavadní existence prostě pozbyla smyslu.

Děj nepředstavuje úsečku, naopak trvalou přímku, na níž se přihodí pár nenápadných, byť klíčových událostí, které si čtenář musí sám pro sebe nalézt. Co do slovních obratů a poloskrytých úvah předkládá Kawakamiová znamenitě barvitý text.

Současně vyniká ve zpodobnění japonského naturelu, který se v médiích stal až národním stereotypem. Protagonisté kypí tamní příslovečnou odtažitostí a zdrženlivostí, aniž by vstupovali do závazků či podléhali takřka animální tělesné vášni.

V podání spisovatelky je nicméně taková kolize povahových rysů hodnověrná. Zaobalena do výtečně předestřené atmosféry východoasijského souostroví s jeho podivuhodnými pokrmy i zvyklostmi, které překladatel Jan Levora pečlivě objasňuje v závěrečných vysvětlivkách, je navíc mocná.

Hiromi Kawakamiová: Manazuru
Argo, překlad: Jan Levora, 216 stran, 398 Kč
Hodnocení: 80 %

RECENZE: Budu ti nablízku. Autor thrillerů Michael Robotham je nenapravitelný

Knihy

RECENZE: Chyť toho králíka – román o rozbitém ženském přátelství

Knihy

Může se vám hodit na Firmy.cz: Manazuru - Hiromi Kawakami

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám