Hlavní obsah

Glatz: Rituální vraždy v Kladsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bezmála třináct hodin velmi napínavého poslouchání, to je audiokniha Glatz, jejímž autorem je polský spisovatel Tomasz Duszyński a o jejíž zvukovou podobu se velmi zdařile postaral herec Jakub Gottwald.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

Pro pořádek je třeba dodat, že Glatz je místopisný název města a potažmo území v dnešním Polsku, které bývalo po jistou dobu i českým územím.

V době tohoto příběhu je ovšem převážně obydleno německým obyvatelstvem. Autor nás zavádí do roku 1920, do počátku Výmarské republiky, kdy se Německo vzpamatovává z porážky v první světové válce, s níž se jen velmi těžce smiřuje. V určitých skupinách přetrvávají velkoněmecké ideály a začínají se objevovat první náznaky fašismu.

Právě v této neklidné době dojde v Kladsku k několika prapodivným, dalo by se říci rituálním vraždám. Jejich oběťmi jsou vesměs velmi významné tamní osobnosti. Neschopná policie si neví rady, a tak je z Berlína povolán specialista, kapitán Klein.

Pašijové hry ve svatovítské katedrále představí Otakar Brousek ml., Nela Boudová a Jakub Gottwald

Vaše zprávy

Není to žádný čítankový superman. Jedná se o složitou a komplikovanou osobnost. Z válečných bojů na flanderské frontě si přinesl trvalá zranění i psychická traumata, která jsou součástí jeho dosti komplikované minulosti.

Mezi místními policisty si vybere dvojici poněkud svérázných spolupracovníků, vytvoří svůj tým a pustí se do vyšetřování. Ze všech stran jsou mu ale házeny klacky pod nohy, a tak je jeho situace ještě podstatně složitější.

Kromě skutečně napínavého detektivního příběhu, který nedovolí posluchači odtrhnout se od něho, je Glatz současně velice poutavým i důkladným vykreslením prostředí a atmosféry doby.

Docela jistě bude tato audiokniha přitažlivá pro čtenáře či posluchače detektivek Volkera Kutschera z meziválečného Berlína s komisařem Gereonem Rathem nebo Vídeňských zločinů Andrease Pittlera s komisařem Bronsteinem. I v ní hrají prostředí a doba podstatnou roli, jenom namísto Berlína či Vídně je to Kladsko téže doby.

Glatz je skutečně velmi barvitě a obratně napsaný kriminální příběh s dramatickými situacemi, netušenými zvraty a překvapivými souvislostmi.

Sci-fi á la Komenský

Kultura

Rodinná sága z rozpůleného domu

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Glatz - Tomasz Duszynski (čte Jakub Gottwald)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám