Hlavní obsah

Co se do vás vejde. Kamil Pešťák postupně vyzrál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pod názvem Co se do vás vejde spatřila před časem světlo světa ve zvukové podobě třetí a předposlední část tetralogie Kamila Pešťáka Když se kruh uzavřel.

Foto: Tebenas

Obal audioknihy

Článek

Tak jako v případě předchozích dvou částí se audioknižního ztvárnění ujal Martin Stránský. A tak jako v předchozích dvou případech, jedná se i tentokrát o v podstatě dobrodružný román, charakterizovaný slovy „Dobrodružný thriller o horách, sobectví, lásce a i pomstě“.

Nutno čestně přiznat, že třetí pokračování představuje oproti předchozím dvěma výrazný posun.

První dvě audioknihy, nazvané Když se kruh uzavřel (2020) a Nad tím vším je slunce (2021), trpěly přece jenom jistou snahou o světovost, a zvláště v prvním případě se hlavní hrdina vyznačoval místy až naivním supermanstvím. Na co sáhl, se mu dokonale dařilo, ať už šlo o hudbu, ženy, pobývání v extrémních horských podmínkách, či boj s mezinárodním zločinem.

Alex Ahndoril je ne tak docela nové jméno skandinávské krimi

Knihy

Co se do vás vejde je naproti tomu velmi realistický román, který i přesto dosahuje výrazného napětí. Navíc prozrazuje autorovu vyzrálost. Je napsán velmi obratně a čtivě, což ve zvukové podobě jednoznačně podtrhuje a posiluje i provedení Martina Stránského.

Kamil Pešťák je nejen spisovatel, ale i písničkář, aktivní cyklista, golfista a lyžař. Znalost daných prostředí ve svém díle zdárně využívá. Kromě toho je silnou stránkou příběhu i důkladně nastudovaná znalost historických souvislostí a míst, kde se jednotlivé události odehrávají.

Příběh se otevírá uprostřed první světové války na italské frontě, kde se seznamujeme s osobami, jejichž osudy spolu s osudy následujících dvou generací budou páteří vyprávění.

To prochází od už zmíněné velké války přes nástup nacismu v československém pohraničí, druhou světovou válku včetně dění na východní frontě až po rok 1968 a počátek normalizace.

V celé té době se osudy splétají a v logických souvislostech ovlivňují. Pokud jste vyposlechli i předchozí dvě části tetralogie, je třeba zmínit, že Co se do vás vejde navíc odhaluje identitu a minulost tajemného Profesora známého už z předchozích dvou částí.

Vražda v zastoupení: Lukáš Hlavica režíroval sám sebe

Knihy

Glatz: Rituální vraždy v Kladsku

Knihy

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám