Hlavní obsah

Alex Ahndoril je ne tak docela nové jméno skandinávské krimi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manželská autorská dvojice Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril, která si v minulých letech získala nesmírnou popularitu u milovníků skandinávské kriminální literatury pod společným pseudonymem Lars Kepler, nedávno odstartovala novou detektivní řadu. Píše ji pod novým uměleckým pseudonymem Alex Ahndoril a její ústřední postavou je Julie Starková.

Foto: OneHotBook

Obal audioknihy

Článek

„Rádi píšeme jako Lars Kepler a nehodláme s tím přestat, nicméně v sérii Klíč jsme si dovolili dát prostor své letité vášni pro klasickou detektivu. Odhalování vraha je podle nás neuvěřitelně vzrušující činnost. Když totiž čelíte nefalšovaně tragické hádance, postupně sbíráte indicie a zkoušíte z každého výroku nebo dialogu podezřelých vyčíst potřebná vodítka. Je na tom cosi nesmírně lákavého,“ prohlašuje dvojice.

Soukromá vyšetřovatelka a majitelka jednočlenné detektivní kanceláře Julie Starková je komplikovaná bytost. Po traumatické události z dětství trpí řadou psychických i fyzických problémů, které ovšem vyvažují mimořádný důvtip, kombinační schopnosti a dar vcítit se do myšlení a úvah jiných lidí.

Novou řadu otevírá titul Až najdu klíč, který získal i svou audioknižní podobu v podání Veroniky Lazorčákové. Julie je přizvána k vyšetřování velmi neobvyklého případu.

RECENZE: Klasické detektivky Ahndorilovým tak nejdou

Kultura

Velice bohatý muž Per Günter Mott, který vlastní v severovýchodním Švédsku zámek Mannheim a společně se členy své širší rodiny i obrovský dřevozpracující koncern, nalezne ve svém mobilu fotografii zavražděného muže s pytlem na hlavě.

Sám je kvartální alkoholik a v době vzniku snímku byl ve stavu tak velké opilosti, že zapomněl na vše, co se dělo. Jímají ho obavy, zda vrahem není on sám, navíc vůbec netuší, kdo je oběť.

Raději než policii osloví soukromou vyšetřovatelku Starkovou, která odjíždí na místo se svým bývalým manželem policistou Sidem.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lars Kepler, tedy Alexandra Coelho Ahndorilová a Alexander Ahndoril

Tím vzniká ještě téma příběhu, neboť Starková stále není schopna smířit se s rozpadem manželství a spolupráci vnímá také jako možný způsob, jak se dát znovu dohromady se Sidem.

Při pátrání se před oběma zvolna rozkrývá síť komplikovaných vztahů uvnitř velké rodiny Mottů, které mnohdy nemají daleko k léta utajovaným osobním běsům.

Záhadný a napínavý případ je pro posluchače audioknihy navíc atraktivní atmosférou prostředí, která bývá ve skandinávské krimi důležitým prvkem, a také komplikovanou osobností Julie a již zmíněným nedořešeným vztahem k jejímu bývalému manželovi. To vše sečteno a podtrženo znamená, že během sedmi a půl hodiny poslechu se ani na vteřinu nenudíte.

Lars Kepler: V nočních můrách vidíme dobré znamení

Kultura

Lars Kepler: Joonu Linnu se zabít rozhodně nechystáme

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám