Hlavní obsah

Karel Gott má rakovinu mízních uzlin

– Praha • Aktualizováno

Lékaři diagnostikovali u Karla Gotta zhoubné nádorové onemocnění mízních uzlin. Zpěvák zahájil léčbu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze, informovala v pondělí Gottova mluvčí Aneta Stolzová.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Karel Gott na snímku z 6. prosince 2014

Článek

Lékaři podle Stolzové u Gotta diagnostikovali takzvaný Non-Hodgkinův lymfom. Objevili ho při operaci náhlé příhody břišní, které se šestasedmdesátiletý zpěvák podrobil minulý týden v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM).

V neděli večer zahájil Gott cílenou léčbu ve Všeobecné fakultní nemocnici v Praze.

„Manžel si přeje, abyste věděli o jeho aktuálním zdravotním stavu. I přesto, že se mi to nepíše lehce, situace je bohužel taková, že Karlovi byl při operaci náhlé příhody břišní diagnostikován Non-Hodgkinův lymfom. Bylo potřebné Karla převést z IKEM na specializované hematologické oddělení I. Interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze,” uvedla na Gottových oficiálních stránkách jeho manželka Ivana Gottová.

Délka léčby není jasná

O šestasedmdesátiletého zpěváka se podle ní stará tým specialistů vedený profesorem Markem Trněným. Mluvčí Stolzová uvedla, že zatím není možné odhadnout, jak dlouho bude léčba trvat.

„Celá rodina věříme, že i díky vaší podpoře se bude mít Karel sílu uzdravit. Moc vás zdraví a statečně bojuje, protože vás nechce zklamat. Zvládly to jiné rodiny, zvládneme to společně také,” dodala Ivana Gottová.

Gotta lékaři operovali kvůli břišním problémům v úterý 27. října. Do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) přijel už v neděli 25. října, protože mu bylo nevolno. [celá zpráva]

Už v létě měl Gott problémy se srdeční arytmií, na kterou bere léky. Lékaři při současné hospitalizaci vyloučili, že by jeho stav měl kardiovaskulární příčiny.

„Pan Gott žádá o respektování soukromí. Své příznivce a kolegy Karel Gott moc zdraví a děkuje za všechna povzbuzující přání k brzkému uzdravení,” uvedla před několika dny jeho mluvčí Stolzová.

Klinika, na níž se Gott léčí, je podle svých webových stránek orientována na hematologickou problematiku a zejména na hemato-onkologii. Je jedním ze sedmi center intenzivní hematologické péče v České republice. „Je vedoucím pracovištěm zejména pro diagnostiku a léčbu lymfomů, chronické lymfatické leukémie, mnohočetného myelomu, myelodysplastického syndromu,” zní charakteristika pracoviště. Při klinice byl vybudován národní registr nemocných s lymfomy a působí zde národní registr provedených transplantací krvetvorných buněk.

Non-Hodgkinův lymfom

Nádorové onemocnění Non-Hodgkinův lymfom se může vyskytovat ve všech tkáních, ve kterých jsou přítomny lymfocyty (bílé krvinky), takže kromě uzlin postihuje kostní dřeň, zažívací trakt, štítnou žlázu, oko, mozek, kůži, játra, slezinu, plíce, kosti, varlata, ledviny nebo další tkáně.

Non-Hodgkinské lymfomy se dělí na NHL nízkým a vysokým stupněm malignity (zhoubnosti). Ty vysokým stupněm malignity jsou velmi agresivní, od začátku způsobují řadu vážných obtíží, ale při dostatečně razantní léčbě jsou vyléčitelné.

Naproti tomu NHL nízkým stupněm malignity (indolentní) probíhají daleko pomaleji, člověk o jejich existenci nemusí měsíce nebo dokonce léta vůbec vědět. U této skupiny lymfomů je reakce na léčbu obvykle také velmi dobrá, ale nemoc má sklon se vracet, je nutno ji opakovaně léčit.

Zdroj: Ordinace.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Karel Gott je v nemocnici

Zpěvák Karel Gott byl hospitalizován v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) a zrušil svá vystoupení na nejbližší období. Bez dalších...

Gott je po operaci

Zpěvák Karel Gott, který je hospitalizován v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM), v noci na středu podstoupil operaci. Na Gottově...

Karel Gott na Českém slavíkovi nevystoupí

Zpěvák Karel Gott (76) letos nevystoupí na slavnostním ceremoniálu předávání hudebních cen Český slavík. Právu to potvrdil ředitel pořádající agentury Musica...

Výběr článků

Načítám