Hlavní obsah

Jazzový Lanškroun, tentokrát jubilejní

Právo, Ilja Kučera ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se v roce 2000 lanškrounský muzikant, jazzman a skladatel Ilja Michalec rozhodl uspořádat první ročník festivalu Jazz a Little Otherwise, byly jeho pohnutky v podstatě osobní.

Foto: Radek Lepka

Skupina One Brain je u festivalu od jeho začátku.

Článek

„Založil jsem tehdy jazz popovou kapelu One Brain a záhy zjistil, že není mnoho příležitostí si s ní zahrát. Pro jazzmany to byl přílišný pop, pro popíkáře zase jazz.

A tak mě napadlo zkusit vlastní festival, který by byl otevřen podobným kapelám. Kapelám, které jsou obdobně orientované a staví především na vlastní tvorbě,“ vysvětlil svůj krok.

Docela jistě tehdy netušil, že pokládá základní kámen svébytné přehlídce, která v následujících letech představí publiku nejednu osobitou formaci z tuzemska i zahraničí a mnohým přispěje ke startu jejich kariéry.

V Praze v sobotu zahraje arménský jazzový pianista Tigran Hamasyan

Kultura

Své první kroky v Lanškrouně učinil třeba Ondřej Brzobohatý s kapelou Bůhví, představila se tam nyní respektovaná zpěvačka Markéta Foukalová se začínající formací Lanugo.

Na festivalovém jevišti se objevili Beata Hlavenková, Justin Lavash, Yvonne Sanchez, Šárka Adámková se skupinou Sarah and The Adams a mnoho dalších.

Pokaždé se jednalo a stále jedná o výrazné interprety, vycházející z vlastní tvorby, a to i v případě bezpočtu zahraničních hostů.

Jubilejní dvacátý ročník musel být z obecně známých důvodů z loňska odložen a personálně rovněž čerpal výhradně z tuzemský zdrojů.

Do Prahy se vrací legendární americký avantgardista Anthony Braxton

Kultura

Tím ovšem zaplněný velký sál multikulturního centra L'Art rozhodně neutrpěl. Večer otevřela v poklidném meditativním duchu čtveřice 2in2out v čele se saxofonistkou Nelou Dusovou a kytaristou Janem Lacinou.

Na ní pak navázala spíše jazzpopově laděná brněnská formace Kupodivu se zpěvačkou Martou Břeňovou a výmluvným saxofonistou Jaroslavem Pilným.

Jejich muzika oscilovala mezi zmíněným jazz popem a šansonovými názvuky v písních tematicky věnovaných partnerským vztahům.

O razantní vstup na pódium se pak postarala skupina Lucky Joke z Litomyšle. Žel bez své onemocnělé zpěvačky se prezentovala pouze instrumentálně.

Trumpetista Molvaer se představí sólově

Kultura

Ovšem její brilantní jazz rock uchvátil diváky a rozsáhlejší skladba Back of Flute by jistě pohladila srdce nejednoho fanouška Jethro Tull.

Finále večera pak logicky patřilo skupině One Brain, která byla oslavencem stejně jako festival sám.

Neúnavný hledač talentů Ilja Michalec je stále obklopen muzikanty a muzikantkami o generaci až dvě mladšími, ale v melodickém jazz popu zjevně nacházejí společný jazyk. Jazyk jazzu trošku jinak.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám