Hlavní obsah

Trumpetista Molvaer se představí sólově

– Praha
Novinky,

Norský trumpetista Nils Petter Molvaer vystoupí 17. srpna ve Velkém sále pražské Novoměstské radnice. Jeho koncert bude sólový. Kromě trubky bude využívat i elektroniku.

Foto: Novinky

Nils Petter Molvaer

Článek

Nils Petter Molvaer (1960) patří k průkopníkům fúze jazzu s elektronickou taneční hudbou. Ve svých skladbách používá často rytmů trip hopu, house nebo breakbeatu a d´n´b .

Prosadil se ale s úplně jinak pojatou hudbou, byl členem norské skupiny Masqualero, kde hrál basista Arild Andersen, bubeník Jon Christensen, saxofonista Tore Brunborg a hráč na klávesy Jon Balke. Představil se s ní v roce 1991 i v ČSFR.

Jeho debutové album Khmer z roku 1988 vydané u přední mnichovské společnosti ECM přinášelo komorní jazz a jazzoví puristé jej považují za nejlepší. Svoje pojetí fúze rozvíjel až na dalších deskách. Mnohé z nich vyšly i v remixové verzi.

I když se Molvaer hodně zaměřil na taneční hudbu, nadále se věnoval i ambientu, kromě Milese Davise a Dona Cherryho byl hodně ovlivněn nedávno zesnulým Jonem Hassellem. Zaskakoval za něj v roce 2011, když nemohl dorazit na festival Colours of Ostrava, protože si zlomil žebra. Tehdy hrál s Janem Bangem.

Trumpetista Molvaer na Colours of Ostrava zaskočil za zraněnou legendu

Kultura

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám