Hlavní obsah

Do Prahy se vrací legendární americký avantgardista Anthony Braxton

• Aktualizováno

Šestasedmdesátiletý americký saxofonista, skladatel a improvizátor Anthony Braxton vystoupí 10. října v pražském Divadle Archa v rámci 10. ročníku Prague Music Performance. Braxton patří k jedněm z nejvýznamnějších hudebníků poslední třetiny 20. století, pohybuje se mezi improvizací, jazzem a soudobou hudbou a odmítá dělení na psanou a improvizovanou hudbu. Často se věnuje interpretaci grafických partitur.

Foto: Prague Music Performance/Herb Weisrock

Anthony Braxton

Článek

Braxton byl spojen s chicagskou scénou černé avantgardní hudby, ale inspirovali ho i avantgardní skladatelé Karl-Heinz Stockhausen, Harry Partch a John Cage.

Braxton, jehož originální pojetí inspirovalo stovky jeho žáků a následovníků, se v Praze poprvé představil v 1984 na Mezinárodních jazzových dnech, kdy v jeho kvartetu hrála pianistka Marilyn Crispellová a soubor se netajil svým obdivem k Leoši Janáčkovi.

V Arše se Braxton v neděli představí s novou sestavou tria Diamond Curtain Wall, ve kterém dále hrají avantgardní americký akordeonista, zpěvák a skladatel Adam Matlock a mladá portugalská trumpetistka Susana Santos Silva.

Projekt využívá programovacího jazyka SuperCollider, který je určený pro zpracování audia a vytváření algoritmických kompozic.

Před Braxtonovým triem vystoupí Ensemble Radost vedeným švýcarským skladatelem, dirigentem a improvizátorem Rolandem Dahindenem. Ten se souborem už před dvěma lety nastudoval dvě Braxtonovy kompozice.

Členy skupiny jsou přední představitelé české experimentální scény trombonista Jan Jirucha, kytarista Jan Mikyska a saxofonisté Radim Hanousek a Michal Wróblewski.

Může se vám hodit na Firmy.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám