Hlavní obsah

Jak viděl totalitu bavorský voják z pohraničí. Vzpomínky na česko-německém festivalu

Novinky, Martin Sichinger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve dnech 12. až 20. listopadu proběhl ve Vimperku festival Šumava Litera, setkání autorů, čtenářů, nakladatelů, fotografů, umělců a průvodců z obou stran hranice, tedy ze Šumavy a Bavorského lesa.

Foto: Šumava Litera

Zleva pohraničník Heinrich Vierlinger a nakladatel Hans Schopf

Článek

Heinrich Vierlinger z Freyungu, bývalý důstojník bundeswehru, vystoupil v pořadu o životě na hranici od šedesátých let až do současnosti v rámci letošního hlavního tématu festivalu Pohraniční stráž – oslavovaný i nenáviděný služebník totalitní moci.

Letošní ročník se stal historickým přelomem, neboť kromě nejlepších českých knih o Šumavě a Bavorském lese, které vyšly v uplynulém roce a o nichž rozhoduje porota vedená spisovatelem Janem Štifterem, se poprvé vyhlašovala i nejlepší kniha psaná v německém jazyce. Pětičlenná mezinárodní porota pro tuto kategorii vybrala publikaci Vertrieben od autorky Cariny Feneis, která žije v Regensburgu.

Festival Šumava Litera běží už sedm let, a to nejen ve Vimperku, ale také v jiných městech a obcích (letos v Českých Budějovicích, Horní Plané, Plzni a Volyni), a nabízí celý týden přednášek, prezentací, knižních křtů, filmů a výstav, které jsou tematicky spojeny se Šumavou a Bavorským lesem, a to vzhledem k historickému území Šumavy včetně dnešních Novohradských hor a rakouského příhraničí.

Festival se koná vždy v listopadu a pořádají ho město Vimperk a spolky Šumava itera a Knihy über Grenze. Festival nemá žádnou podporu z ministerstva kultury ani jiných zdrojů a je postaven na práci dobrovolníků a milovníků Šumavy.

Reklama

Výběr článků

Načítám