Hlavní obsah

Íránský spisovatel Babaei našel dočasné útočiště na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Spisovatel Farhad Babaei byl v Íránu opakovaně zatčen, podrobili ho výslechu, některé jeho knihy byly zakázány a jeho jméno bylo zařazeno na černou listinu ministerstva kultury a islámského vedení. Jeho dočasným útočištěm se stala Bratislava.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Poté, co se Bratislava stala součástí mezinárodní sítě International Cities of Refuge Network (ICORN), íránský spisovatel se stal jejím rezidentem. ICORN je nezávislá síť měst a regionů, které nabízí útočiště pronásledovaným nebo ohroženým spisovatelům a umělcům.

„Navzdory hrozbám jsem odmítl jakoukoli cenzuru svých knih. Ve své tvorbě chci svobodně pokračovat, proto jsem v roce 2019 požádal mezinárodní síť ICORN o dočasné útočiště,“ cituje spisovatele slovenská agentura TASR.

Svou tvorbu publikoval v zahraničních kulturních časopisech, na literárních webech a prostřednictvím íránského undergroundového vydavatelství. Některé romány se mu podařilo vydat v anglicko-perských vydavatelstvích v Londýně a v Německu.

Dočasné útočiště v Bratislavě znamená pro íránského spisovatele zabezpečení bydlení, stabilního příjmu ve formě stipendia a zapojení se do místní komunity. Dočasná rezidence trvá většinou jeden až dva roky.

Od roku 2006 se do mezinárodní sítě ICORN zapojilo přes 70 měst na celém světě, které poskytly útočiště přes 200 spisovatelům a umělcům. Do sítě jsou zapojeny města od Krakova přes Brusel a Pittsburgh až po Mexico City.

Cenu Václava Havla získal v New Yorku spisovatel Salman Rushdie, autor Satanských veršů

Zahraniční

Reklama

Související témata:
Farhad Babaei

Výběr článků

Načítám