Hlavní obsah

Olympic oprášil písničku Kartotéka a nahrál k ní nový klip

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desky skupiny Olympic Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř, které v sedmdesátých a osmdesátých letech minulého století patřily k vrcholům československé hudební produkce, teď vycházejí v 3LP reedici se speciálním bonusovým cédéčkem. Na něm je i znovu nahraná a zaranžovaná písnička Kartotéka 2024. K ní vznikl videoklip, který má na Novinkách premiéru.

Olympic v klipu k písni Kartotéka 2024Video: Supraphon

 
Článek

Původní verze písničky Kartotéka je na desce Laboratoř z roku 1984. Hudbu k ní složil Petr Janda, text je dílem Zdeňka Rytíře.

„Natočili jsme ji, protože ta písnička je fakt hezká. Je taková současná. Je to vlastně trochu reflexe na umělou inteligenci a bude perfektně zapadat do celého našeho projektu, který se jmenuje Trilogie. Projekt bude pro diváka pastvou pro oči. Já tam budu s Milanem Broumem prolézat zdí, za námi se budou nafukovat balony, přijde i obrovský robot a vůbec to bude strašně zajímavý,“ vysvětluje zpěvák a kytarista Petr Janda.

Vyprodané koncerty i trable na letišti. Skončilo americké turné Petra Jandy

Kultura

Videoklip natočil a scénář k němu napsal David Pacholík. Hrají v něm Natálie Grossová, Petr Janda nejmladší, členové Olympiku a jejich manažerka Helena Machová. Za kamerou stál Petr Forejtek.

Foto: Matěj Třešňák

Olympic vzor 2024, zleva Martin Vajgl (bicí), Petr Janda (zpěv, kytara), Pavel Březina (klávesy) a Milan Broum (baskytara)

Na projektu speciální albové reedice se podílel i spolupracovník Olympiku Oldřich Zámostný, který mimo jiné zrestauroval původní zvuk nahrávek.

Vydání nabízí také rozsáhlý čtyřiadvacetistránkový booklet v rozměru LP obsahující důležité informace, dosud nezveřejněné fotografie a historické dokumenty.

Tři různě barevné transparentní vinyly doplňuje bonusové cédéčko, které přináší variantní a koncertní nahrávky spojené s trilogií Prázdniny na Zemi, Ulice a Laboratoř. Kouzlo písniček z desek mohou posluchači ocenit i naživo. Skupina k nim chystá pětatřicet koncertů v celé České republice i na Slovensku.

Nestor českého bigbítu Petr Janda vzpomíná

Kultura

RECENZE: Výrazné písničky, poctivý zvuk i něco navíc. To je šedesátiletý Olympic

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: 60 - Olympic, Želva - Olympic

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám