Hlavní obsah

Dal si pauzu, pak vyhrál mezinárodní soutěž. Krizi mívá občas každý hudebník, říká sedmnáctiletý klarinetista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Nepochází sice z hudební rodiny, talent ale nezapře. Sedmnáctiletý Ondřej Toman z Prahy začal s hudbou v pěti letech, od devíti je jeho nástrojem klarinet. Na hudební soutěži talentů z visegrádské čtyřky získal na začátku roku titul národního vítěze. A to si přitom dal pauzu od hraní, aby dohnal resty ve škole. „Když netrénuju a nehraju, cítím se prázdný. S hudbou nechci nikdy skončit,“ řekl mimo jiné Novinkám.

Dal si od hudby pauzu, pak vyhrál mezinárodní soutěž.Video: Novinky

 
Článek

Baví ho kolo, horolezení i skateboard, moc času na ně ale většinou nemá. Věnuje se hlavně klarinetu. Denně na něj Ondřej Toman cvičí dvě až tři hodiny.

„Klarinet je super, protože se na něj dá hrát jak klasika, tak jazz i improvizace, takže je to všestranný nástroj. A moc se mi líbí jeho zvuk,“ přibližuje, proč si vybral zrovna tento instrument.

Naučit se na něj hrát podle Ondřeje není zas tak těžké: „Pro mě osobně je nejtěžší staccato (hudební přednes, při kterém jsou jednotlivé tóny hrány s co nejvýraznějším oddělením – pozn. red.). U mě je stále co zlepšovat, někdo to umí dokonale, ale já vím, že tam jsou rezervy.“

„Nejtěžší je naučit se kroky a vyjádřit emoce.“ Pětinásobné mistry republiky přivedly k tanci jejich maminky

Styl

Skoro deset let už dochází do pražské ZUŠ Popelka k učiteli Jiřímu Javůrkovi, s nímž ho hodiny stále baví.

Foto: archiv O. Tomana

Ondřej se svým učitelem

„Snaží se nám je vždycky zpestřit, takže kromě toho, že hrajeme sólo, hrajeme i v kvartetu a triu. Dále děláme zájezdy za různými klarinetovými mistry, různě po republice, byli jsme třeba i za Alessandrem Carbonarem v Římě kouknout se na jeho koncert, to bylo výborné,“ ukazuje na jednu památeční fotku z výletu, kterou si vyvěsili v učebně na nástěnce.

Na soutěže do zahraničí

Porovnávat síly s ostatními hudebníky na soutěžích začal před pěti lety. Nejdřív v tuzemsku, víc ho to ale táhne ven.

„Ano, raději jezdím do zahraničí, protože mi přijde, že je tam větší výběr soutěží. Zároveň je potřeba se seznámit i se zahraniční konkurencí a vědět, jak na tom hráči stejného věku jsou,“ vysvětluje. „A do toho ještě poznáme zahraniční kulturu a všechno to spojíme dohromady,“ směje se.

„Třeba dva roky zpátky jsem na soutěži v italském městě Palmanova skončil první. Do té doby byl můj největší úspěch vítězství v soutěži talentů Prahy 5, díky níž jsem si mohl zahrát sólo s Pražskou komorní filharmonií PKF,“ zmiňuje některé ze svých úspěchů.

Foto: Novinky

Občas cvičí hraní na balanční podložce.

„Když mě čeká soutěž, tak cvičím samozřejmě víc, klidně i 4 až 5 hodin denně, protože příprava je potřeba intenzivnější,“ přiznává.

Často tak má nabitý program a školní povinnosti přesunuje na druhou kolej. Chodí na pražské Gymnázium Jana Nerudy a v případě potřeby se dohodne na individuálním studijním plánu.

„Studuju separátně jak hudbu, tak normální školu, a tak je dost těžké to někdy skloubit. Na konci loňského školního roku jsem přestal intenzivně trénovat, protože školy bylo prostě hrozně moc, bylo moc úkolů a testů a bylo to náročné.“ Ač se objevily zvěsti, že chce s hudbou skončit, dával si od ní opravdu jen delší pauzu, aby dohnal školní resty.

Od lezení po tyčích v tramvaji mezi elitu v pole dance. Devítiletá gymnastka předvádí ve vzduchu neskutečné kousky

Děti

Hlavně to nevzdat

„Od hudby jsem nikdy neupustil, protože mě hraní strašně baví a cítím se prázdně, když netrénuju a nehraju. I když hudba může být občas náročná, tak si myslím, že pozitiva, která přináší, převáží negativa. A určitě je dobré se nástroje nevzdávat a pokračovat dál,“ myslí si.

Jak sám přiznává, i on mívá občas krize. „Já myslím, že krizi měl někdy každý. Je důležité si o tom promluvit se svým učitelem a říct si, co dělat a nedělat, aby se překonala. Vzít si třeba pauzu a věnovat se chvíli něčemu jinému,“ radí.

Foto: Novinky

Na klarinet cvičí několik hodin denně.

Jeho návrat k pořádnému drilu přišel nečekaně zvenčí – dostal pozvánku do finále mezinárodní televizní soutěže mladých hudebníků ze zemí visegrádské čtyřky, kam se hlásil již v minulosti.

Nejtalentovanější děti Česka: Zlatý oříšek získalo pět jednotlivců, taneční pár a sbor

Věda a školy

„Ozvali se mi ze soutěže Virtuosos V4+ 2023 a v ten moment jsem se do toho zase opřel. To znamená, že během jednoho měsíce jsem se musel znovu dát nějak do nejlepší formy, ať se za svůj výsledek nestydím,“ směje se.

A povedlo se, za Českou republiku si v Budapešti odnesl cenu národního vítěze. „Určitě to byl skvělý pocit, protože jsem nic takového nečekal. Když jsem tam dva roky zpátky posílal přihlášku, tak jsem si říkal: ‚Dobře, vyzkouším to, třeba to nějak dopadne.‘ A ono to nějak dopadlo,“ popisuje svůj největší dosavadní úspěch.

Hrát a nevnímat porotu

„Soutěž mi dala hodně nových přátel, samozřejmě taky zkušeností, jak s natáčením ve studiu, tak s natáčením v koncertním sále. Je to velký stres, hrát před tak velkou porotou, ve které sedí například Plácido Domingo, ale je primárně důležité se pořád soustředit na tu svou hru a nebrat ohledy na to, že tam vůbec nějaká porota je,“ myslí si.

Foto: archiv O. Tomana

Ondřej na soutěži Virtuosos V4

S předsedou poroty, operním pěvcem a dirigentem Domingem měl možnost prohodit pár slov.

„Jako člověk je moc příjemný a byl jsem rád za hodnocení, které mi dal. Říkal, že moje vystoupení bylo hrozně fajn,“ vzpomíná na setkání.

A možná se znovu shledají na mezinárodním hudebním festivalu v Českém Krumlově, na kterém budou v červenci oba vystupovat.

Jedenáctiletý český akordeonista vyhrává skoro všechny soutěže a koncertuje s orchestry

Děti

Reklama

Související témata:
Základní umělecké školy (ZUŠ)

Výběr článků

Načítám