Hlavní obsah

Jedenáctiletý český akordeonista vyhrává skoro všechny soutěže a koncertuje s orchestry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha 1

Jedenáctiletý Jaroslav Pokuta pochází z muzikální rodiny. Jeho maminka sice chtěla, aby hrál na housle, u něj ale před třemi lety zvítězil jiný nástroj – akordeon. Hra mu jde tak dobře, že vyhrává skoro každou soutěž, na kterou se přihlásí, včetně té celosvětové. A všimli si ho i profesionálové z hudební branže. Čekají ho koncerty třeba s houslistou Jaroslavem Svěceným nebo Jihočeskou filharmonií.

Jedenáctiletý český akordeonista vyhrává skoro všechny soutěže a koncertuje s orchestry Video: Novinky

 
Článek

Na harmoniku hrají oba rodiče, a tak není divu, že si k ní malý Jaroslav z Plané nad Lužnicí našel také cestu. „Líbilo se mi to, chtěl jsem si to zkusit, a tak jsem začal,“ vypráví o době před třemi lety.

„Nejvíc mě baví to, jaký má akordeon zvuk a že je to prostě nádhera! A taky ta jeho mohutnost,“ svěřuje se Novinkám s tím, že občas má přece jen problém velký nástroj zvednout a musí mu pomáhat rodiče.

Foto: Novinky

Jaroslav na tiskové konferenci k soutěži Zlatý oříšek

Denně cvičí čtyři hodiny, o víkendech ještě o něco víc, navštěvuje Základní uměleckou školu i konzervatoř.

„Na těch skladbách, které studuje s oběma učiteli, pak doma ještě společně pracujeme. Práce s Jarouškem je moc hezká. Je moc hodný a stále poslouchá,“ směje se jeho maminka Helena Pokutová Hýnová, která je sama učitelkou hry na housle na ZUŠ.

Jaroslav hraje s velkou lehkostí a nadšením, přesvědčit se o tom můžete i v naší videoreportáži. Jak ale sám přiznává, třeba práce s měchem, středovou částí tahací harmoniky, je velmi náročná. „Je potřeba hodně velká síla v levé ruce,“ vysvětluje. Aby ji měl, občas si doma zacvičí třeba kliky.

Po vyučování peče dorty na zakázku. Čtrnáctiletý cukrář chce jednou do soutěže Peče celá země

Děti

Jazz i baroko

Rád to rozjede s energickými skladbami, baví ho jazz a také barokní hudba. „Zkusil jsem složit i jednu písničku, byla pro maminku, jmenovala se Tajemná noc, ale zatím radši zůstanu u hraní,“ usmívá se muzikant.

A je nadšený, že může svůj zápal sdílet i s dalšími mladými harmonikáři. „Díky panu profesoru Vackovi z konzervatoře jsem na mistrovských akordeonových kurzech v Dobřanech poznal své nejlepší kamarády akordeonisty. Společně jsme pak jeli soutěžit do italského Castelfidarda a bylo to moc hezké a velký zážitek,“ vzpomíná.

Foto: Novinky

Jaroslav hraje na akordeon a bicí

Nejtalentovanější děti Česka: Zlatý oříšek získalo pět jednotlivců, taneční pár a sbor

Věda a školy

„Můj největší úspěch byl v online celosvětové soutěži CMA (Confédération Mondiale de l'Accordéon – pozn. red.) v Paříži, tam jsem byl první,“ chlubí se. Celkem má doma 25 diplomů a číslo jistě časem poroste. S harmonikou už byl soutěžit třeba v Německu, Rakousku či na Slovensku.

Nevystupuje ale jen před porotou, hraje také pro veřejnost. A jak zmiňuje jeho maminka, nejčerstvější je spolupráce s houslistou Jaroslavem Svěceným, se kterým bude koncertovat v Praze.

„Letos mě čeká hodně koncertů s orchestrem, koncert s Jihočeskou filharmonií a s Ústřední hudbou armády ČR,“ dodává mladý akordeonista, který trému při vystoupení necítí – naopak, hraní před lidmi si užívá.

Předvedl to třeba i na setkání nejtalentovanějších dětí Česka s názvem Zlatý oříšek, které se konalo v polovině ledna v Praze. Jaroslav se stal jedním ze sedmi laureátů 25. ročníku soutěže.

Foto: archiv Zlatého oříšku

Některé z jeho pohárů a medailí

Komu by se jeho program zdál nabitý, bude překvapený, že Jaroslav toho zvládá ještě víc: „Hraju ještě na bicí, tancuju moderní tanec street dance a chodím na výtvarku,“ vyjmenovává.

Skloubit to všechno se školou je prý náročné, ale zatím mu to jde a učit se na písemky stíhá.

A kde se vidí v budoucnu? Stále u tahací harmoniky, třeba jako učitel na umělecké škole nebo konzervatoři.

Druhý Adam Ondra? Čtrnáctiletý sportovní lezec vítězí na mistrovstvích a chtěl by na olympiádu

Žena

Reklama

Související témata:
Harmonika

Výběr článků

Načítám