Hlavní obsah

Od lezení po tyčích v tramvaji mezi elitu v pole dance. Devítiletá gymnastka předvádí ve vzduchu neskutečné kousky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Už odmalička prý pořád na něco lezla – na nábytek, na stoupačky v bytě nebo na tyče v tramvaji. Malou Marianne Rose z Brna proto rodiče přihlásili nejdřív na gymnastiku a pak na tanečně-sportovní disciplínu zvanou pole dance. Akrobatické a gymnastické kousky ve vzduchu jí jdou tak dobře, že si z mistrovství světa v Itálii odvezla zlato. Svou sestavu předvedla i kameře Novinek.

Devítiletá gymnastka předvádí ve vzduchu neskutečné kousky.Video: Novinky

 
Článek

Devítiletou Marianne Rose Mladou baví lezení a šplhání a líbí se jí, že má z výšky dobrý rozhled. Už odmalička prý byla neposedná a pořád někam lezla.

„Třeba jednou si Mariánka sundala boty a vylezla v šalině až ke stropu a odtamtud na mě vybafla. Když jsme se přestěhovali do nového bytu, tak zase lezla na stoupačky na záchodě. Takže takové máme příhody,“ směje se její maminka Hana Mladá, když vzpomíná, jak se u její dcery začal projevovat pohybový talent.

Rovnou na těžké prvky

Přihlásili ji proto na gymnastiku a později si k ní Mariánka přidala i moderní sportovní disciplínu s prvky tance, gymnastiky a akrobacie na tyči - pole dance.

Foto: archiv H. Mladé

Marianne na soutěži

„Já jsem nejdřív nevěděla, co to pole dance je. Jednou jsme šli ke kamarádce, ta tyč měla a dělala pole dance. Pro rodiče jsme udělali vystoupení, mě to bavilo, tak jsme pořídili tyč k nám domů a mamka mě přihlásila na kroužek,“ popisuje malá tanečnice dobu před dvěma lety.

Přišla sice mezi začátečníky, ale co se jiní učili dlouho, ona zvládla klidně za den. Brzy se tak dostala do elitní skupinky, učila se rovnou těžké prvky a přeskočila základy.

Cirqueon sází na akrobacii. Mladí nadšenci vlají na šálách a balancují na koulích

Styl

Díky sportu a tréninkům - ač nepravidelným, jak sama přiznává - má mrštná, štíhlá dívka velkou flexibilitu, fyzickou sílu a zpevněné celé tělo, především břišní svaly a horní polovinu těla.

Na tyči provádí jednotlivé prvky s velkou lehkostí, gravitaci navzdory. Řada cviků, které laikovi připadají obtížné, zvládá levou zadní a ještě k tomu se šibalským úsměvem.

Foto: archiv H. Mladé

Gymnastice se věnuje pět let.

„Nejtěžší je pro mě taková šňůra vzhůru nohama, kde se držíte jen za chodidla. Nejjednodušší jsou asi nějaké otočky, spiny,“ prozrazuje. A ukazuje nám na kameru svou poslední a podle ní zatím nejlepší sestavu, kterou má nacvičenou.

„To bylo téma Addams family, hrála jsem Wednesday,“ říká po ukázce. „Přidali jsme do toho její pohyby ze seriálu. Dívali jsme se na videa, jak dělá ty výrazy a že se neusmívá a je vážná. Já se ale často a hodně směju, pro mě to bylo docela těžké se nesmát,“ popisuje ve dvoudílném černém úboru.

Co je pole dance:

  • Jde o moderní tanečně-sportovní disciplínu.
  • Spojuje prvky tance, gymnastiky a akrobacie.
  • Tančí se na vertikální tyči (z oceli, mosazi, titanu či chromu) i mimo ni.
  • Pole dance není pouze ženskou doménou, věnují se mu i muži.
  • Počátky pole dance v ČR se datují zhruba do roku 2009.
  • Od roku 2011 probíhají národní soutěže v několika kategoriích: pole sport, pole art a pole exotic.
  • Soutěže jsou otevřeny pro jednotlivce, dvojice a skupiny.

Zranění se Mariánce zatím spíš vyhýbají, nejvíc ji potrápil vyvrtnutý kotník z gymnastiky. A občas má mozoly, odřeniny či pohmožděniny. Svaly ji ale bolí, jen když se špatně protáhne. Úvodní protažení, jak nám vysvětluje, je totiž důležitou součástí tréninku „Musíte se zahřát, abyste se na tyči udrželi a neklouzali.“

Pocení a klouzání omezuje i magnézium či další přípravky, kterými se tanečnice ještě předtím, než se pustí do sestavy, namaže. „Musíte si natřít všechna místa, kterými se držíte tyče,“ říká a pečlivě si natírá ruce a nohy světlým gelem.

Foto: Novinky

Jeden z těžších prvků

Poháry už brzy nebude kam dávat

Po pěti letech, kdy se sportu věnuje, už má na kontě řadu úspěchů v gymnastice i pole dance a umístění na nejvyšších příčkách. „Třeba první místo na mistrovství světa v Itálii, vyhrála jsem mistrovství Slovenska a třikrát jsem vyhrála mistrovství ČR,“ vyjmenovává.

Pokojíček má prý plný cen. „Mám tam takový stolek, kde mám položené poháry, a potom tam mám na zavěšení poutka – na jedno si dávám zlaté medaile, na další stříbrné a pak bronzové. Ještě tam místo mám, ale za chvíli už nebude,“ usmívá se.

Nejtalentovanější děti Česka: Zlatý oříšek získalo pět jednotlivců, taneční pár a sbor

Věda a školy

Nedávno si odnesla také cenu v soutěži Zlatý oříšek pro nejtalentovanější děti Česka. Finanční odměnu, kterou díky umístění mezi sedm finalistů získala, prý využila na proplacení cest na vystoupení, na startovné a tréninky.

A jak to všechno žačka 4. třídy zvládá skloubit se školou? „Poslední dobou má individuální plán, třeba před mistrovstvím světa byla pár dní doma, takže jsme doháněli učení doma, na letišti a v jiných bojových podmínkách,“ popisuje její maminka, která je sama učitelkou.

Foto: Novinky

Marianne na Zlatém oříšku

„Je to hodně časově i finančně náročné,“ přiznává Mladá s tím, že přivést do podobného sportu sponzora je těžké a zatím se jim to nepodařilo. „Máme dcery dvě a ta druhá už v tom začíná lítat taky,“ dodává se smíchem.

Šestiletá Rozálka se po chvíli také osmělila, převlékla se do sportovního, přidala se k sestře a předvedly nám na tyči společnou sestavu.

Druhý Adam Ondra? Čtrnáctiletý sportovní lezec vítězí na mistrovstvích a chtěl by na olympiádu

Žena

Reklama

Výběr článků

Načítám