Hlavní obsah

Hrajeme punk a folk pro obyčejné lidi

Právo, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská skupina The Levellers, kombinující punkovou energii s názvuky keltské hudby, u nás získala hodně posluchačů. Do Čech se pravidelně vrací a po společných vystoupeních s Divokým Billem se dokonce objevila v televizi. Kapela, která se netají anarchistickými názory, hrála na ČT 2 v silvestrovské Noci s Andělem, kde přihlížející publikum zcela strhla. Nikdo ze štábu mu nemusel ukazovat, kdy má tleskat jako v televizních přenosech ze SuperStar.

Článek

S Právem mluvili zpívající kytarista Mark Chadwik a baskytarista Jeremy Cunningham.

Považujete se pořád na anarchistickou kapelu jako v dobách, kdy jste natočili Levelling The Land?

Chadwick: Jo, měnit se začal svět kolem nás, my jsme zůstali pořád stejní, jsme konzistentní, stejné jsou naše názory, myšlenky, naše orientace i chuť hrát. Jen hrajeme rychleji. Měnícímu se světu jsme se přizpůsobili jen málo. Na tom musíme ještě zapracovat.

Co pro vás znamená lidová hudba?

Chadwick: Nehrajeme lidové písně, píšeme vlastní melodie. Je to lidová hudba, která se dostala do nevhodných rukou.

Anarchopopová skupina Chumbawamba, která se na podzim v Praze představila v akustické podobě, uvedla, že se přiklání k folku, protože je v něm největší možnost prezentovat své názory. Máte podobný pocit?

Chadwick: Folk je pro to jako stvořený, je to nejpřístupnější hudba.

Cunningham: Folk, punk a další podobné styly jsou určené pro obyčejné lidi, kteří je vždycky poslouchali, a to je to, co nás na nich přitahuje. Nabízejí možnost komunikace. Proto muzikanti hrají na kytary a zpívají a lidi je poslouchají. Nějakou dobu byly tyto styly v Anglii v kurzu, objevovaly se v žebříčcích, ale nyní jsou zase zpátky v undergroundu.

Chadwick: U vás folk hraje ještě větší roli než u nás, protože pop v Čechách je vlastně folk. Vezměte si Divokýho Billa nebo Nohavicu. To je taky důvod, proč tak často hrajeme v Čechách.

Není to divné, když kapela jako vy hraje v tak oficiální instituci, jako je státní televize?

Cunningham: Jo, vím, co myslíte, jsme undergroundová kapela ve státní televizi. Kdybychom měli hrát ve státní televizi v Anglii, což je BBC, tak by to bylo hrozný.

Proč jste to tedy udělali?

Chadwick: Moc se v televizi neobjevujeme, takže když jsme měli tuto možnost, řekli jsme si, proč ne? Takto můžeme oslovit víc lidí. Možná ne každý bude rozumět tomu, co zpíváme. Pokud se jim to ale bude líbit, mohou si to najít.

Cunningham: Když se objeví přijatelná možnost zasáhnout více lidí, tak to uděláme. Vždycky ale uvažujeme, jestli je to pro nás ještě akceptovatelné. Protože se nám loni v Česku dařilo, tak jsem nabídku přijali. Zvlášť, když jsme mohli hrát živě.

Chadwick: Je to koncert před lidmi, takže se to ve skutečnosti moc neliší od jiných vystoupení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám