Hlavní obsah

Hollywoodská studia přišla s návrhem pro stávkující

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywoodská studia a streamovací služby ve středu zveřejnily podmínky revidovaného návrhu určeného scenáristům. Snaží se tak ukončit jednu ze stávek, které zastavily velkou část filmové a televizní produkce a stály ekonomiku státu Kalifornie miliardy dolarů.

Foto: Chris Pizzello, ČTK/AP

Foto ze stávky v pondělí 14. srpna v Los Angeles na demonstraci před studii Netflix.

Článek

Scenáristé stávkují od května, v polovině července se k protestu přidali i herci. Žádají vyšší odměny, lepší podmínky pojištění či záruky týkající se umělé inteligence (AI).

Svaz producentů AMPTP, který vyjednává jménem společností jako Walt Disney či Netflix, změnil svou nabídku tak, aby obsahovala nové podrobnosti o zásadních otázkách, jako je odměňování, minimální počet zaměstnanců, tantiémy a omezení umělé inteligence v odvětví.

Návrh svazu scenáristů WGA nabízí zvýšení odměny v rámci tříleté smlouvy o 13 procent a garanci, že obsah generovaný umělou inteligencí nebude považován za „literární tvorbu“. Streamovací platformy nabídly, že budou svazu WGA v důvěrných čtvrtletních zprávách poskytovat informace o celkovém počtu hodin zhlédnutí každého pořadu vytvořeného pro streamování.

„Přišli jsme k jednacímu stolu s nabídkou, která reaguje na hlavní obavy, jež autoři vyjádřili. Jsme hluboce odhodláni stávku ukončit a doufáme, že WGA bude usilovat o stejné řešení,“ uvedla v prohlášení prezidentka AMPTP Carol Lombardiniová. Mluvčí WGA na žádost o komentář zatím nereagoval.

Svaz WGA sdružuje kolem 11 500 filmových a televizních scenáristů. Do stávky vstoupil 2. května. Předchozí jednání o odměnách, minimálním počtu pracovníků a tantiémách v éře streamování se dostala do slepé uličky. Herecká asociace SAG se k protestu připojila 14. července, čímž se zastavila velká část americké filmové a televizní produkce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám