Hlavní obsah

Hollywoodští herci vstupují do stávky. Filmové hvězdy opustily slavnostní premiéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hollywoodští herci v pátek vstoupí do stávky poté, co zkrachovala jednání s filmovými studii. Připojují se tak k filmovým a televizním scénáristům, kteří stávkují již od května. Herci a scénáristé stávkují společně poprvé od roku 1960, filmový průmysl tak může být zcela ochromen.

Foto: Profimedia.cz

Hollywoodští herci v čele s Fran Drescherovou oznamují, že vstupují do stávky

Článek

Vedení odborového svazu amerických herců a televizních a rozhlasových umělců (SAG-AFTRA) se ve čtvrtek rozhodlo zahájit stávku poté, co se vyjednavači odborů nedohodli se studii na nové kolektivní smlouvě. Stávka by měla být zahájena o půlnoci ze čtvrtka na pátek místního času.

Zpravodajská stanice BBC uvedla, že herci Cillian Murphy a Emily Bluntová opustili v reakci na zahájení stávky londýnskou premiéru filmu Oppenheimer.

Prezidentka SAG-AFTRA, herečka Fran Drescherová, známá i v Česku díky sitcomu Chůva k pohledání, označila reakce studií na obavy herců za „urážlivé a necitlivé“.

„Jsem šokována tím, jak s námi zacházejí lidé, se kterými jsme spolupracovali,“ uvedla dle agentury Reuters Drescherová na tiskové konferenci.

„Upřímně, nemohu tomu uvěřit, jak moc jsme si vzdáleni v tolika věcech. Jak se odvolávají na chudobu, že přicházejí o peníze zleva i zprava, když přitom dávají stovky milionů svým ředitelům. Je to nechutné,“ uvedla Drescherová.

Foto: Profimedia.cz

Oznámení o tom, že herci budou rovněž stávkovat, přivítali stávkující scénáristé, kteří ve čtvrtek demonstrovali před sídlem Netflixu.

Aliance filmových a televizních producentů (AMPTP), která vyjednává jménem společností Netflix, Walt Disney a dalších uvedla, že „nabídla historické zvýšení platů“ a „průlomový návrh v oblasti umělé inteligence, který chrání digitální podobizny herců“.

Herci se totiž mimo jiné obávají, že jejich digitální snímky budou používány bez jejich svolení nebo náležité náhrady.

List Variety ve středu informoval, že krizového konferenčního jednání se v pondělí zúčastnilo několik nejvýše postavených lidí v branži - šéfka televizní sekce Disney Dana Waldenová a filmové sekce Alan Bergman, šéf Warner Bros Discovery David Zaslav a výkonný spoluředitel Netflixu Ted Sarandos.

Aliance vyjádřila zklamání, že se SAG-AFTRA rozhodla od dohody odstoupit. „Místo toho, aby SAG-AFTRA pokračovala ve vyjednávání, nás navedla na cestu, která prohloubí finanční potíže tisíců lidí, jejichž živobytí na tomto odvětví závisí,“ uvedla AMPTP.

Televizní i filmový průmysl už ekonomicky zasáhla stávka zhruba 11 500 scénáristů.

Jak poznamenává Reuters, stávka uvrhla populární talk show do nekonečných repríz, přerušila většinu seriálové produkce pro podzimní sezónu a pozastavila práce na velkorozpočtových filmech, jako je třeba pokračování Gladiátora režiséra Ridleyho Scotta.

Očekává se, že dvojitá stávka připraví televizní a filmová studia o miliony dolarů.

Devět písmen jako symbol továrny na sny. Nápis Hollywood slaví 100 let

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám