Hlavní obsah

Harrisona Forda vystřídá v Cannes Leonardo DiCaprio

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V pátek se na mezinárodním filmovém festivalu v Cannes uzavřela 42 let trvající pětidílná filmová sága Indiana Jonese, která zanechala nepřehlédnutelnou stopu v kinematografii i v několika generacích diváků.

Harrison Ford na letošním filmovém festivalu v CannesVideo: Reuters

 
Článek

Představitel Indiana Jonese Harrison Ford dostal před slavnostním uvedením filmu Indiana Jones a nástroj osudu jako překvapení čestnou Zlatou palmu.

„Je to nepopsatelné, snad to ani neumím vyjádřit. Vidět najednou před sebou v sestřihu rolí celý svůj život je něco mimořádného, nesmírně hřejivého,“ řekl druhý den na tiskové konferenci o svých pocitech z celého večera.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Harrison Ford

Film Indiana Jones a nástroj osudu je zároveň první, který režíroval James Mangold, a budiž řečeno, že svému slavnému předchůdci Stevenu Spielbergovi, který z vlastního rozhodnutí předal režisérskou pozici mladšímu kolegovi a zůstal producentem, ani producentovi Georgeovi Lucasovi (ten naopak poprvé nemá s filmem nic společného) ostudu neudělal.

Harrison Ford uchvátil filmový festival v Cannes

Kultura

To vřelými slovy ocenila i dlouholetá producentka série Kathleen Kennedyová.

Film je vizuálně mistrovský, je velkou poctou všem předchozím dílům franšízy a zároveň bezmála dojemnou kronikou plynutí času, stárnutí.

Ford: Se svým věkem jsem spokojen

S ústředním hrdinou se poprvé setkáváme ještě za války, kdy má opět co dělat s nacisty, a faktem je, že speciální technologie omladila Forda až neuvěřitelně.

Filmaři využili umělou inteligenci k manipulaci s nepoužitými záběry z předchozích filmů, takže herec vypadá přesně tak, jak si ho pamatujeme.

„Je neuvěřitelné, co dnešní technologie dokáží, ty triky jsou fantastické. Ale jsou to jen triky. Já sám jsem se svým věkem spokojený, nemám potřebu se omlazovat. Jsem opravdu šťastný: mládí je krásné, ale mně je tolik, kolik mi je, a pořád pracuji. Takže je všechno v pořádku,“ řekl Ford, který ve skutečnosti vypadá paradoxně lépe než jako Indiana Jones na plátně.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Harrison Ford dostal čestnou Zlatou palmu

Toho totiž po zmíněném prologu potkáváme v jeho newyorském bytě jako starého opuštěného muže.

Jen v trenýrkách se záměrně zdůrazněným stařeckým tělem (obdiv k herci, který se nechal takto zvěčnit!) jde vynadat mladé partě v sousedním bytě, která velmi hlučně slaví první přistání člověka na Měsíci.

Nad něčím takovým starý archeolog jen otráveně mávne rukou a s mizernou náladou se odebere na univerzitu přednášet silně znuděným studentům. Pak už na něj čeká jen jedno překvapení, večírek, uspořádaný k jeho odchodu do důchodu.

Poslední velké dobrodružství

Jenže, znáte to… Objeví se mladá žena (Phoebe Waller-Bridgeová), kterou znal Indy jako holčičku, a řekne mu něco, co v čerstvém důchodci vzbudí zájem.

Týká se to jistého Archimedova vynálezu, po kterém prahne i stará nacistická parta v čele s Jonesovým protivníkem tohoto dílu ve výborném podání Madse Mikkelsena.

Ten ostatně na tiskovce poznamenal, že když jako kluk viděl Dobyvatele ztracené archy, poprvé zatoužil stát se hercem. A hrát Indianu Jonese. „Jsou to filmy pro celý svět,“ řekl.

Foto: Joel C Ryan, AP

Zleva Mads Mikkelsen, Harrison Ford, James Mangold a Phoebe Waller-Bridge

Prozradit víc děje by bylo krajně neslušné, film přijde do českých kin až 29. června. Slíbit snad lze jedině to, že dojde i na cestování časem, že honičky a souboje jsou nápadité a velmi dobře natočené a že Fordova jízda na koni tunelem metra patrně vejde do dějin jako jedna z nejvtipnějších scén ve filmu, který opět střídá akci s humorem.

Fanoušky Antonia Banderase pak asi trochu zklame fakt, že jeho role je tak malá, že ji herec, zvyklý na ty hlavní, přijal nejspíš jako fórek. Možná i proto, aby si udělal v legendární sérii vlastní zářez. Povedl se.

DiCaprio a jeho režisér

Indianu Jonese má tedy festival za sebou a už netrpělivě vyhlíží Leonarda DiCapria, který přijede společně se svým dvorním režisérem Martinem Scorsesem, s nímž v sobotu na večer představí tří a půl hodinový film Killers of the Flower Moon.

Foto: Jean-paul Pelissier, Reuters

Leonardo DiCaprio v Cannes

Chtěli ho natočit už dávno, konečně to vyšlo. Vyprávějí v něm skutečný příběh z dvacátých let minulého století, kdy byli za záhadných okolností zavražděni příslušníci indiánského kmene Osedžů ve Spojených státech, což vyvolalo rozsáhlé vyšetřování FBI, do kterého byl zapojen i ředitel FBI J. Edgar Hoover.

Po Johnnym Deppovi se na festival řítí Indiana Jones

Film

Světová média nejsou z nového Deppova filmu nadšená

Film

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám