Hlavní obsah

Glosa: Nepříliš svižný Docent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Začíná nová třídílná minisérie České televize Docent. Kdo očekává pohled na řešení skutečných kriminálních případů, jako v Případech 1. oddělení, které napsali stejní scenáristé Jan Malinda a Josef Mareš, bude zklamán.

Seriál DocentVideo: Česká televize

 
Článek

Minisérie Docent totiž řeší případy fiktivní. A fiktivní je tedy i oddělení pražské mordparty, v jejímž týmu se tabulkovým omylem ocitne docent Stehlík. Tento specialista na psychologické profilování vrahů si hned na první poradě, které se zúčastní, vyslechne narážku od svého nového šéfa Šery: „Chlapci, vzhůru do terénu, ať tady panu docentovi ukážeme, že od stolu se vraždy prostě nevyřeší.“

Ta věta jako by vypadla z úst majoru Kozákovi právě z Případů 1. oddělení. Nakonec, vznětlivého Milana Šeru v Docentovi hraje také Ondřej Vetchý a hraje ho v podstatě stejně. I tady je jakýmsi alter egem scenáristy Mareše. Napovídá tomu i jeho jméno, které je přesmyčkou Mareše.

Josef Mareš: Má smysl dívat se do minulosti

Kultura

Docent Stehlík Ivana Trojana, jemuž byla role napsaná na tělo, je přemýšlivý, uzavřený a uvěřitelný. Méně už pak jeho kolegyně Fousová, kterou ztvárnila Tereza Ramba. Je neřízenou střelou, jež nejprve tasí a pak až přemýšlí. A ač se v prvním díle hodně mluví, o životech hlavních hrdinů a důvodech jejich chování se divák mnoho nedozví. Snad v dílech dalších.

Ty možná budou také svižnější. Protože ač v prvním díle bylo několik akčnějších scén, zejména s kriminalistkou Fousovou, spojovaly je dlouhé dialogy. Ne vždy se z nich ale divák měl šanci něco konkrétnějšího dozvědět.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám