Hlavní obsah

Futuristický projekt Grand Pianoramax bourá hranice žánrů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pianista Leo Tardin, který doprovázel Erika Truffaze, svou invenci naplno ukázal v přelomovém projektu Grand Pianoramax, kde spojuje klavír s elektronickou rockovou rytmikou, prvky experimentálního hip hopu a etnickou hudbou. Debutová deska z roku 2005 patřila k nejstahovanějším na iTunes.

Foto: Rachot

Grand Pianoramax

Článek

Leo Tardin, který v roce 1999 zvítězil v klavírní soutěži prestižního jazzového festivalu v Montreux, se rychle prosadil. Koncertoval a nahrával s Erikem Truffazem, Royem Ayersem, Tootsem Thielmansem, Enrikem Ravou i s legendárními Last Poets.

V roce 2005 založil Grand Pianoramax, kde spojil klávesy s bicími, za něž usedl nejprve Jojo Mayer. Toho v dalších letech vystřídali Deantoni Parks a Adam Deitch a nakonec Dominik Burkhalter, který se stal stálým členem dua.

Po vydání druhé deska The Biggest Piano In Town se soubor představil na jazzovém festivalu v Montreaux. Pak následovalo americké turné s funkovým velikánem Maceo Parkerem.

Leo Tardin je všestranný mág kláves

Tardinova explozivní hra je hnána vpřed ještě bicími. Zvláštní náladu pak dodává elektronika, zejména analogové syntezátory. Ovšem Tardin jde ještě dál, síly spojil s hlasy Mike Ladda a hiphopera Black Crackera, který přijede i na páteční pražský koncert v Paláci Akropolis.

Na posledním albu Smooth Danger z roku 2010 se le objevuje i hráč na tabla Karch Kale, Grand Pianoramax je natáčeli v Bombaji, Berlíně, Paříži i v Anglii, nahrávku masteroval spolupracovník Portishead Shawn Joseph.

Leo Tardin je všestranný mág kláves, zvukové vrstvy na sebe skládá s vědeckou důkladností, analogovou elektroniku kombinuje s plným zvukem klavíru.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám