Hlavní obsah

Frontman kapely FiHa sbírá desky, má jich přes šest tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Raritní sbírkou čítající zhruba šest tisíc gramofonových desek, z toho asi třetinu šelakových, se může pochlubit Filip Rácz z Ostravy. Třiatřicetiletý učitel a hudebník, který je znám především jako frontman populární rockové kapely FiHa, svou kolekci shromažďuje už téměř dvacet let.

Foto: Aleš Honus, Právo

Filip Rácz v obývacím pokoji svého bytu s částí své sbírky

Článek

Specializuje se na mezinárodní i české legendy rocku a popu, nepohrdne však ani jazzem, okrajovými žánry i mluveným slovem.

Hodnota starých vinylů roste

První deskou, která dala základ jeho sbírce, bylo jedno ze sólových alb Paula McCartneyho. „Ten vinyl jsem dostal jako dárek v době, kdy mi bylo čtrnáct let, hrál jsem ve své první kapele a miloval jsem Beatles. Tehdy jsem samozřejmě ještě neměl gramofon, poslouchal jsem hlavně empétrojky. Měl jsem načerno staženy celé diskografie všech významných kapel. Ale vinylová deska s velkým obalem, plných informací, to pro mě bylo najednou něco jiného a krásného. Začal jsem je proto shánět a podlehl jsem jejich kouzlu,“ řekl Rácz.

Podle svých slov měl štěstí v tom, že sbírku začal vytvářet právě v době, kdy hudba vycházela jen na cédéčkách. „Kdybych s tím začínal až dnes, rozhodně bych si jich nemohl dovolit kupovat tolik. Tehdy se ale daly sehnat za 30 až 50 korun v antikvariátech, navíc se spousta lidí zbavovala sbírek, někteří za to dokonce ani nic nechtěli. Dnes je hodnota vinylových desek v bazarech až desetinásobná, spousta překupníků desky nakupuje za symbolickou cenu od seniorů a pak je prodává za těžké prachy,“ říká sběratel.

Foto: Aleš Honus, Právo

Filip Rácz v obývacím pokoji svého bytu s částí své sbírky

Velká renesance vinylu je v poslední době pochopitelná, a to i díky kvalitnímu zvuku, který vinyl nabízí.

„Já ale nejsem ten typ posluchače, který si desky pouští z nostalgie, protože patřím ke generaci empétrojek. Největší hodnotu vinylů spatřuji hlavně v kráse jejich obalů i v tom, že často obsahují informace, které jsou jinak nedostupné. Člověk pak žasne, když si přečte že na albech Karla Gotta hrál Michal Pavlíček, nebo když si koupí starou desku od Jitky Zelenkové, na které jsou slavné covery amerických a anglických kapel a hrají na nich prvotřídní muzikanti,“ dodal Filip Rácz.

Pustit všechno? Půl roku v kuse

Rozsah jeho sbírky je dnes takový, že kdyby si chtěl poslechnout najednou všechny desky po sobě, tak by hudba hrála non stop po dobu zhruba půl roku. „Myslím, že už to všechno nedám, je toho prostě moc. Taky jde v řadě případů o desky jednoho hitu, kdy zbytek už někdy nestojí za nic. A hlavně, když si chci skutečně udělat radost, tak stejně nakonec skončím u těch Beatles,“ říká Rácz.

Může se vám hodit na Zboží.cz: Zahraniční hudba na LP, Česká hudba na LP

Reklama

Související témata:
Hudební skupina FiHa
Filip Rácz

Výběr článků

Načítám