Hlavní obsah

Tvůrkyně Barbie nebyly nominovány na Oscara. Kvůli přetrvávajícímu patriarchátu?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co stojí za tím, že americká filmová akademie při nominacích na Oscara neocenila režisérku Gretu Gerwigovou a herečku Margot Robbieovou, dvě nejdůležitější ženy filmu Barbie? To, že je film založen na panence, prý Barbie na Oscarech opravdu uškodilo. Přestože byl snímek nominován na nejlepší film, Gerwigová byla vynechána jako režisérka a Robbieová v kategorii nejlepší herečka, což vyvolalo na internetu i u jejich kolegů pobouření.

Foto: Warner Bros Pictures

Ryan Gosling jako Ken a Margot Robbieová jako Barbie

Článek

Agentura AP označila vynechání Gerwigové za „jeden z největších šoků poslední doby“, napsal server BBC News.

Někteří fanoušci se obořili dokonce na Kena, tedy herce Ryana Goslinga. Deník USA Today citoval jednoho z uživatelů sociální sítě X, že fakt, že Gosling byl nominován v kategorii nejlepší herec ve vedlejší roli, zatímco Gerwigová a Robbieová byly vynechány, „tak trochu dokazuje pointu filmu“, tedy že patriarchát je stále mezi námi.

Margot Robbieová nechtěla hrát Barbie. Měla jinou favoritku

Kultura

Ale i Gosling byl rozčarovaný a uvedl, že „bez Grety Gerwigové a Margot Robbieové, dvou lidí, kteří jsou nejvíce zodpovědní za tento historický, celosvětově proslulý film, by žádný snímek o Barbie neexistoval“.

Už před vyhlášením nominací se podle tisku objevily náznaky, že originalita Barbie bude podceněna.

První, když akademie rozhodla, že scénář Gerwigové a Noaha Baumbacha patří do kategorie adaptací (kde získal nominaci), a nikoliv do kategorie originálů. Další přišla na Zlatých glóbech. Barbie sice nezískala cenu za nejlepší komedii nebo muzikál, ale odešla s nově vytvořenou cenou za filmový kasovní úspěch.

GLOSA: Barbie? Běžný český šovinista

Film

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám