Hlavní obsah

GLOSA: Barbie? Běžný český šovinista

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vítejte v růžovém světě, kde vládnou ženy, které mají jako jediné právo budovat si kariéry, užívat si života i bydlet. Kenové v něm žijí jen proto, aby se na ně občas ty krasavice podívaly – ale pozor, nesahat! Proto cvičí, nepijí alkohol a snaží se být co nejroztomilejší. Ostatně jiný smysl svého bytí v Barbielandu ani nemají.

Foto: Vertical Ent.

Celosvětová jednička, Barbie

Článek

Nový film Barbie Grety Gerwigové válcuje kina. Nedivím se. Minimálně půlka diváků (promiňte, pro zjednodušení zůstaňme u dvou pohlaví) se bude dobře bavit.

Růžový svět totiž představuje dokonalý protiklad společností, v nichž většina žen žije. Popořádku. Filmová Barbie (Margot Robbie) je bezesporu nádherná i úspěšná. Žije ve velkém domě, má skvělé auto, spoustu přítelkyň a času tolik, kolik potřebuje, aby měla každý den hezký.

Nikdo neřeší, kde na to bere, protože to není důležité. Je dokonalá ve všech směrech. Proto si z Kenů může vybírat, ano, všichni muži v jejím okolí se tak jmenují. Jeden (Ryan Gosling) miluje Barbie ale nejvíc. Proč? Bez obalu, chce s ní spát. Jenže nemá nárok. V růžovém světe pro sex není místo. Nepočítá se s ním, podobně jako s těhotnými, dětmi, homosexuály…

Stejně tak se nemyslí na Keny, kteří své domečky, práce nemají. Barbíny neřeší vůbec proč, jasno mají naopak v tom, že je u sebe doma nechtějí. Barbieland funguje až do doby, než se Ken vydá (s Barbie) do lidského světa, kde zjistí, že vše může být naopak.

BarbieVideo: Warner Bros.

Nový film na zažitých stereotypech staví. Vtip střídá vtip, narážka narážku a diváci mají co dělat, aby je usledovali. To hlavní jistě chytí. Schválně. Kolikrát jste poslouchali, že ženy a muži mají mít za stejnou práci stejné mzdy? Kolikrát zaznělo tvrzení, že nemají zájem o vysoké posty (zmiňme Ústavní soud ČR, vládu, Parlament ČR, ve vedení stran, velkých firem…)?

Věříte tomu? Vážně? Barbie taky. Chová se proto jako typický, (nejen) český šovinista. Kenové tak v boji o rovnoprávnost nevítězí, dále se snaží hlavně nezestárnout a nepřibrat…

P. S.: V Mattelu prý nejsou z filmu – přes obří tržby – nadšení, a to právě kvůli jeho nekorektnosti vůči mužům, ženám a homosexuálům. Jo, růžové brýle v růžovém světě nefungují. Stejně jako hesla o jakékoli rovnosti bez vůle a snahy skutečně je realizovat.

ŽEBŘÍČEK: Barbie přebarvila kina narůžovo. Vzdoruje jen Oppenheimer

Film

České sklo dobývá Hollywood. Ikonické džbány miluje i Barbie

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám