Hlavní obsah

Tatiana Dyková: Konec života Zdeny Mašínové byl strašně nespravedlivý a krutý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už za necelý měsíc vstoupí do českých kin očekávaný film Bratři. Natočil jej režisér Tomáš Mašín podle scénáře Marka Epsteina. Vypráví v něm jeden z největších příběhů studené války o odbojové skupině bratří Josefa a Ctirada Mašínových. Snímek bude mít premiéru 26. října, sedmdesát let od jejich útěku z Československa do Západního Berlína.

Bratři, film o filmuVideo: CinemArt

 
Článek

„Všichni se ptají, jestli je to akční a dramatický film. Ano. Ale pro mě to je zejména film o rodině, o její soudržnosti a rozpadu díky vnějším, nepřátelským okolnostem,“ říká Mašín, jenž je s Josefem a Ctiradem po vzdálené linii i příbuzný.

Režisér Tomáš Mašín: Afázie? Těžký úkol pro herce i režiséra

Film

Právě soudržnost rodiny, která byla krutě postižena jak za 2. světové války, tak za komunismu, je podle něj ústřední linkou jeho nového snímku. Myšlenka ozbrojeného odboje proti diktatuře stála život již jejich otce Josefa Vladimíra Mašína (1896-1942). Jeho synové jdou v jeho stopách, podobně jako on řeší, jak čelit zlu. Zároveň si jsou vědomi odpovědnosti vůči mámě a sestře.

Film Bratři

  • Režie: Tomáš Mašín
  • Scénář: Marek Epstein
  • Kamera: Friede Clausz
  • Žánr: dobrodružný, historický, drama
  • Stopáž: 135 min
  • Hrají: Oskar Hes (Josef Mašín) a Jan Nedbal (Radek Mašín), Tatiana Dyková (Zdena Mašínová), Matěj Hádek (Zbyněk Roušar), Adam Ernest (Milan Paumer), Matyáš Řezníček (Václav Švéda), Antonín Mašek (Zbyněk Janata)
  • Premiéra: 26. října 2023

Jejich mámu Zdenu Mašínovou si zahrála Tatiana Dyková. „Má v sobě velkou ušlechtilost. Přes všechny těžké rány se snažila svou rodinu držet při sobě. Její osud nebyl vůbec lehký a konec jejího života byl strašně nespravedlivý a krutý,“ charakterizuje ji.

Do boje o amerického Oscara půjde snímek o Mašínech Bratři

Kultura

Příběh Mašínů znovu ožívá. Jan Nedbal a Oskar Hes představují film Bratři

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám