Hlavní obsah

Do boje o amerického Oscara půjde snímek o Mašínech Bratři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká filmová a televizní akademie (ČFTA) vybrala kandidáta na amerického Oscara. Akademici v hlasování rozhodli vyslat do boje o cenu americké Akademie filmového umění a věd film Bratři režiséra Tomáše Mašína. ČFTA informaci zveřejnila v úterý.

Herci Oskar Hes a Jan Nedbal představují film BratřiVideo: CinemArt

 
Článek

Drama vypráví jeden z největších příběhů studené války, bratrů Mašínových, kteří se rozhodli se zbraní v ruce opustit komunistické Československo. V premiéře bude film v českých kinech uveden letos 26. října.

První ukázka BratřiVideo: CinemArt

Hlasování o kandidáta na Oscara probíhalo od 1. do 10. září a akademici vybírali z 12 českých hraných a dokumentárních filmů přihlášených jejich producenty. Loni usiloval o prestižní sošku za ČR film režiséra a scenáristy Petra Václava Il Boemo. Do nejúžšího výběru se ovšem nedostal.

KAUZA BRATŘÍ MAŠÍNŮ

  • Ctirad (1930) a Josef (1932) Mašínovi založili začátkem 50.let se spolužáky a strýcem 21člennou ozbrojenou odbojovou skupinu, která otevřeně bojovala proti komunistickému režimu.
  • V říjnu 1953 přešli Mašínové a s nimi Milan Paumer, Zbyněk Janata a Václav Švéda východoněmecké hranice; při ozbrojených akcích na území Československa a útěku přes východní Německo do Západního Berlína zabili členové skupiny šest osob, z toho tři při přestřelce; všech šest zabitých bylo ozbrojeno, pět z nich bylo příslušníky armády či policie, jeden byl ozbrojený přepravce finanční hotovosti; tři zabití byli Němci.
  • Útěk se podařil Mašínovým a Milanu Paumerovi, Janata a Švéda byli zadrženi a v roce 1955 popraveni stejně jako strýc Mašínů Ctibor Novák. Jejich matka byla uvězněna a v roce 1956 ve vězení zemřela.
  • Bratři Mašínové a Milan Paumer později získali americké státní občanství. V červenci 1995 Úřad dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu (ÚDV) z důvodu promlčení trestní stíhání bratří Mašínů zastavil.

Zlatou sošku zatím získaly pouze dva československé a jeden český film: Obchod na korze (1965) Jána Kadára a Elmara Klose, o dva roky později Ostře sledované vlaky Jiřího Menzela a Kolja (1996) Jana Svěráka.

Šestice dalších filmů se pak probojovala do nominačního výběru: Lásky jedné plavovlásky (1966) a Hoří má panenko Miloše Formana (1968), Vesničko má středisková Jiřího Menzela (1986), Obecná škola Jana Svěráka (1991), Musíme si pomáhat Jana Hřebejka (2000) a naposledy Želary Ondřeje Trojana (2003).

Další termín? Prosinec

Oscarový shortlist 15 zahraničních filmů bude zveřejněn 21. prosince letošního roku. 23. ledna 2024 budou pak oznámeny nominace.

Foto: Milan Malíček, Právo

Režisér a scenárista Tomáš Mašín poskytl rozhovor Magazínu Právo

Termín slavnostního předávání 96. ročníku cen americké Akademie filmového umění a věd je stanoven na 10. března 2024.

Tomáš Mašín

  • Český filmový režisér, scenárista a výtvarník. Jeho prvním celovečerním filmem jsou 3 sezóny v pekle, který byl oceněn třemi Českými lvy. Dále následoval snímek Wilsonov či šest epizod TV seriálu Profesor T.
  • S Terezou Kopáčovou režíroval televizní seriál Ochránce, který byl oceněn Českým lvem. Patří také k uznávaným režisérům v oblasti reklamní tvorby a je mimo jiné spoluautorem scénáře k filmu Šeptej.
  • Na začátku září vstoupil do kin jeho film Němá tajemství.

Film Bratři představil první ukázku. Vypráví o bratrech Mašínech

Film

Bude to syrový akční film, říká režisér Mašínů

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám