Hlavní obsah

Seriály Ozark a Koruna vedou na cenách amerických kritiků

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před Oscary se v Americe 7. března udílejí ceny kritiků. Letos bude televizní kategorie zřejmě patřit hlavně dvěma seriálům - Ozark a Koruna. Mají po šesti nominacích.

Foto: Netflix

Emma Corrinová a Josh O’Connor jako Diana a Charles.

Článek

Ozark je příběh o běžné americké rodině, která se kvůli touze po penězích zaplete s mexickým kartelem. Zpočátku mělo jít jen o účetní triky, ale situace se zvrhne. Rodina prchá z města na venkov, kde se snaží prát špinavé peníze, ale neunikne pozornosti malých místních kriminálníků, což vede ke krvavé válce s Mexičany. Hlavní postavy ztvárňují Jason Bateman a Laura Linneyová.

Koruna je příběh z pera scenáristy Petera Morgana. Jde o umělecké zpracování osudů britské královny Alžběty II. a její rodiny, které se nedrží úplně přesně historie. V hlavních rolích se představili Claire Foyová, Matt Smith či Tobias Menzies.

Foto: Netflix

Jason Bateman v sérii Ozark

Na nejlepší dramatický seriál kandidují Better Call Saul (AMC), Koruna (Netflix), Dobrý boj (CBS All Access), Lovecraft Country (HBO), The Mandalorian (Disney+), Ozark (Netflix), Perry Mason (HBO) a This Is Us (NBC).

Na nejlepší komediální seriál byly nominovány série Better Things (FX), Letuška (HBO Max), Mom (CBS), PEN15 (Hulu), Ramy (Hulu), Schitt’s Creek (Pop), Ted Lasso (Apple TV+) a What We Do in the Shadows (FX).

Nejlepší minisérií se stane I May Destroy You (HBO), Mrs. America (FX), Normal People (Hulu), The Plot Against America (HBO), The Queen’s Gambit (Netflix), Small Axe (Amazon Studios), The Undoing (HBO) nebo Unorthodox (Netflix).

Megaplán Netflixu. Nový film každý týden

Film

O cenách Critics Choice Awards nemohou hlasovat samotní tvůrci seriálů jako na cenách Emmy a na Oscarech, ale pouze nezávislí kritici. Nominace se tak od Emmy výrazně liší. Pokud jde o zastoupení různých televizí, letos vede Netflix s 26 nominacemi, HBO a HBO Max mají 24 nominací, FX 14 nominací a CBS/CBS All Access 7.

Reklama

Výběr článků

Načítám