Hlavní obsah

PRVNÍ DOJEM: Pomalý rozjezd seriálu Oktopus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Baloňák, věrný pes a svérázný charakter. Ne, řeč není o poručíkovi Colombovi, ale o kapitánu Dítěti z vyšetřovacího týmu Oktopus. Tady ale jejich podobnost končí.

Seriál OktopusVideo: Česká televize

 
Článek

Dítě v novém třináctidílném seriálu České televize, jehož první díl uvede v pondělí večer, vyšetřuje s kolegyní Fáberovou odložené případy, hraje karty a sází na dostizích.

S kolegyní ho spojuje jistá asociálnost, kdy ani jeden ne úplně jednoduše vychází se svým okolím a nemá rodinné zázemí.

Seriál Oktopus přináší trochu jiný pohled na vyšetřování závažných policejních případů. Už v tom, že se jedná o případy, u nichž se blíží konec promlčecí doby. Vyšetřovatelé tedy mají podklady ve spisech, od kterých se mohou odpíchnout. Jen je s podivem, že si při tom v dnešní, někdy až přetechnizované době v podstatě vystačí se zápisníkem. S tím řešil své případy také například nadporučík Pekař (Vlastimil Hašek) v reprízovaném seriálu z let osmdesátých minulého století Malý pitaval z velkého města.

Kapitána Dítěte hraje Miroslav Krobot, jeho kolegyni kapitánku Fáberovou Marika Šoposká. Režisérem a scénáristou je Jan Pachl, který minulý rok rozčeřil televizní vody seriálem Volha. On sám upozornil, že se nejedná o skutečné případy. Oddělení Oktopus, což je zkratka Oddělení kontroly termínově odložených případů útvaru S, se inspirovalo skutečným kriminálním oddělením Tempus, jež je ale daleko profesionálnější než to filmové.

Anketa

Zaujal vás první díl nového seriálu ČT Oktopus?
Ano
34,4 %
Ne
20,9 %
Ještě jsem ho neviděl/a, ale plánuji to
37,1 %
Ne, na seriál se nebudu dívat
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3482 čtenářů.

Prvním případem, který Dítě s Fáberovou vyšetřovali, byla vražda majitele klubu a lichváře z devadesátých let. Ničím neobvyklým jej neokořenila zápletka ani výsledné dopadení pachatele, ale spíš role bývalého vyšetřovatele případu, který na tom není zdravotně vůbec dobře a jehož hraje Jaromír Hanzlík.

Přestože se na seriál dobře dívá, jeho rozjezd je zatím trochu pomalý. Další díly snad přinesou zajímavější zápletky.

Oktopus. Česká televize pustí svou první podzimním novinku ještě o prázdninách

Film

Nový seriál Oktopus: Hádek s Lábusem u chlebíčků. Krobot, Šoposká a nedořešené zločiny

Film

Může se vám hodit na Firmy.cz: Česká televize

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám