Hlavní obsah

Nadšené začátky, vzestup, polibky i facka. Oscarové emoce pro celý svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Oppenheimer, film režiséra Christophera Nolana, má z letošních uchazečů o prestižní Oscary nejvíce nominací. Vítězných sošek může získat třináct. Snímek Chudáčci má jedenáct nominací, Zabijáci rozkvetlého měsíce deset, Barbie osm a Maestro sedm. Už čtyřiapadesátou nominaci má hudební skladatel John Williams, jenž je nejčastěji nominovanou žijící osobou. Jména vítězů budou oznámena v noci z neděle na pondělí v Dolby Theatre v americkém Los Angeles.

V USA vrcholí přípravy na udílení OscarůVideo: Reuters

 
Článek

Pro filmový svět je předávání Oscarů každoročně nejdůležitější akcí. Letos se uskuteční po šestadevadesáté, pyšní se živou současností i pozoruhodnou minulostí.

V roce 1927 jí položili základy Louis B. Mayer, šéf filmového studia Metro-Goldwyn-Mayer, a pár jeho spolupracovníků. Stalo se to na doutníkové schůzce v Mayerově domě, kde vznikla International Academy of Motion Picture Arts and Sciences, Mezinárodní akademie filmových umění a věd.

Třináct oscarových nominací pro film Oppenheimer

Film

První slůvko bylo později z jejího názvu vypuštěno. Členství stálo sto dolarů a bylo pro finanční přispěvatele, producenty, režiséry i některé herce. O předávání nějakých sošek ale zatím nebyla řeč.

Foto: Profimedia.cz

Louis B. Mayer (vlevo), otec oscarové myšlenky, při předávání cen v roce 1938

To inicioval Mayer o rok později. Jako cena pro vítěze byly vybrány ty, které vytvořili výtvarník Cedric Gibbons a sochař George Stanley. Názvem Oscar je v roce 1934 veřejně poprvé označil novinář Sidney Skolsky, když glosoval prvenství Katherine Hepburnové. Akademie toto označení oficiálně uznala v roce 1939. 

Zásluha na něm se nicméně připisuje knihovnici Akademie Margaret Herrickové, která tehdy poznamenala, že jí soška připomíná strýce Oscara. Kovové ceně jméno zůstalo, tím spíš, že Herricková byla v letech 1945 až 1971 výkonnou ředitelkou Akademie.

Napoprvé ocenili i Chaplina

První udílení cen se konalo 16. května 1929 v hotelu Hollywood Roosevelt v Los Angeles. Zúčastnilo se ho asi 270 lidí (momentálně jich na ceremoniál chodí více než tři tisíce) a už tehdy se jednalo o oslavu sebevědomí pro exkluzivní klub. První vítězové byli o svém triumfu informováni tři měsíce předem, což se ale už v následujícím roce změnilo.

Nejlepším filmem se stalo romantické válečné drama Wings (1927) s Clarou Bowovou a Charlesem Buddym Rogersem v hlavních rolích. V historii Oscarů to byl jediný v hlavní kategorii oceněný němý snímek. Speciální cenu tenkrát získal i Charlie Chaplin, a to za režii, scénář, herecký výkon a produkci filmu Cirkus.

Chaplin převzal Oscara za celoživotní práci v roce 1972. Tehdy mu tleskali diváci pět minut v kuse.

Foto: ČTK/AP

Charlie Chaplin s Oscarem v roce 1972

Zatímco v prvním ročníku byly uděleny ceny ve dvanácti kategoriích, ve druhém pouze v sedmi. Jejich počet začal stoupat v roce 1935 a o dva roky později byly uděleny i ceny ve vedlejších hereckých kategoriích. Letos budou rozdány sošky ve třiadvaceti kategoriích.

Členy Americké akademie filmového umění a věd se automaticky stávají všichni umělci, kteří byli alespoň jedenkrát nominováni. V současné době je jich kolem jedenácti tisíc.

Předávání Oscarů nebylo nikdy zrušeno. Čtyřikrát však byl večer přeložen. V roce 1938 kvůli záplavám v Los Angeles, v roce 1968 kvůli zabití Martina Luthera Kinga, v roce 1981 kvůli pokusu o atentát na prezidenta Reagana a v roce 2021 kvůli nemoci covid-19.

Skandály byly

Ceremoniály přinesly i několik skandálů. V roce 1974 se fotograf Robert Opel dostal na akci jako novinář, v sále se svlékl a takto přeběhl přes pódium. Byl aktivista a mimo jiné podporoval zřizování nudistických pláží. Pořadatelé však tehdy byli podezříváni z toho, že si s ním jeho extempore domluvili.

Producent Pavel Müller: Na západní frontě klid? Scéna s devíti hořícími vojáky naráz byla největší v české historii

Film

Adrien Brody byl v roce 2003 ze svého ocenění za výkon ve filmu Pianista tak nadšený, že popadl vedle stojící herečku Halle Berryovou, která mu cenu předávala, a vášnivě ji políbil. Někteří to označili za sexuální obtěžování, fakticky to ale byl projev bezbřehé radosti.

O politický rozruch se roku 2012 postaral Sacha Baron Cohen, jenž na červený koberec přišel jako vůdce Aladin, jehož ztvárnil ve filmu Diktátor. V ruce držel zlatou urnu s portrétem zesnulého severokorejského diktátora Kim Čong-ila.

Foto: Profimedia.cz

Sacha Baron Cohen přijel na ceremoniál do Hollywoodu v roce 2021 oblečený jako diktátor.

V roce 2014 vzniklo slavné oscarové selfie. Zhruba v polovině přenosu z Dolby Theatru v Los Angeles nadchla moderátorka Ellen DeGeneresová část přítomných hvězd pro nápad zlomit rekord na Twitteru. Za pomoci dlouhé ruky Bradleyho Coopera se s nimi vyfotila a roztomilou momentku přímo z místa sdílela.

Snímek obletěl síť a překonal rekord držený manželi Obamovými, respektive jejich objímacím snímkem z listopadu 2012. Selfie nasdílely více než dva miliony uživatelů, a zájem byl dokonce tak veliký, že twitterovou komunikaci v jednu chvíli zcela ochromil.

Foto: ČTK

Slavné selfie z roku 2014

Na vyhlášení výsledků v roce 2017 zase herec Warren Beatty chybně oznámil, že vítězem kategorie Nejlepší film je muzikál La La Land. Za pár okamžiků byl jeho omyl uveden na pravou míru, protože v hlasování vyhrál snímek Moonlight.

V živé paměti pak ještě máme událost z roku 2022, kdy dal herec Will Smith facku moderátorovi Chrisi Rockovi za to, že vtipkoval na účet jeho manželky. Za to mu byl na deset let udělen zákaz účastnit se Oscarů. Letos ho tedy na velkém filmovém večírku neuvidíme.

Některé nominace na letošní Oscary

Nejlepší film

American Fiction

Anatomie pádu

Barbie

Zimní prázdniny

Zabijáci rozkvetlého měsíce

Maestro

Oppenheimer

Minulé životy

Chudáčci

Zóna zájmu

Nejlepší mužský výkon v hlavní roli

Bradley Cooper (Maestro)

Colman Domingo (Rustin)

Paul Giamatti (Zimní prázdniny)

Cillian Murphy (Oppenheimer)

Jeffrey Wright (American Fiction)

Nejlepší ženský výkon v hlavní roli

Annette Beningová (Nyad)

Lily Gladstoneová (Zabijáci rozkvetlého měsíce)

Sandra Hüllerová (Anatomie pádu)

Carey Mulliganová (Maestro)

Emma Stoneová (Chudáčci)

Nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli

Sterling K. Brown (American Fiction)

Robert De Niro (Zabijáci rozkvetlého měsíce)

Robert Downey Jr. (Oppenheimer)

Ryan Gosling (Barbie)

Mark Ruffalo (Chudáčci)

Nejlepší ženský herecký výkon ve vedlejší roli

Emily Bluntová (Oppenheimer)

Danielle Brooksová (Purpurová barva)

America Ferreraová (Barbie)

Jodie Fosterová (Nyad)

Da’Vine Joy Randolphová (Zimní prázdniny)

Nejlepší cizojazyčný film

Io Capitano (Itálie)

Dokonalé dny (Japonsko)

Sněžné bratrstvo (Španělsko)

Das Lehrerzimmer (Německo)

Zóna zájmu (Velká Británie)

Noví Oscaři? Nic pro nás, říkají režiséři Ondříček, Zelenka, Svátek, Kny a Marhoul

Kultura

Ryan Gosling nejspíš zazpívá na Oscarech písničku z filmu Barbie

Hudba

Může se vám hodit na Zboží.cz: Oppenheimer, Barbie

Reklama

Výběr článků

Načítám