Hlavní obsah

České sklo dobývá Hollywood. Ikonické džbány miluje i Barbie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým sklářům se daří prosazovat se v Hollywoodu. K další značce, která se prosadila v tamním filmovém průmyslu, patří firma vyrábějící své výrobky v Křišťálovém údolí v Kamenickém Šenově. Její džbán Rosaline se dostal do filmu Barbie, který jde za pár dnů celosvětově do kin.

Foto: Architectural Digest/Klimchi

Rosaline Hobnail džbány v Barbie Dreamhouse.

Článek

„Je to pro mě obrovská pocta vidět naše výrobky spojené s tak výjimečným projektem a po boku slavných herců. Snažíme se českému sklu dělat dobré jméno v zahraničí. A toto je další dílek do skládačky. Hobnailový džbán je první a náš nejúspěšnější produkt. V naší rodinné sklárně se vyrábí už několik desetiletí,“ komentuje zakladatel firmy Lukáš Klimčák.

Diváci budou moci konkrétně vidět růžový džbán, který Klimchi dělá. Stojí kolem tří tisíc korun. Barbie jej má ve svém domě spolu s dalšími předměty na denní užití.

Klimchi

  • Kolektiv českých designérů a sklářů, kteří vytvářejí výjimečné skleněné výrobky pro výjimečné zážitky. Českou značku ručně vyráběného designového skla založil Lukáš Klimčák v roce 2019.
  • V roce 2020 se stal kreativním ředitelem značky mladý český designér František Jungvirt. Prioritním trhem byla pro firmu Velká Británie, o rok později se přidala EU, USA a Kanada.
  • V roce 2021 se česká značka představila i na domácím trhu. Pracuje s ušlechtilým českým sklem, sídlo firmy i skláren, se kterými značka spolupracuje, se nachází v Křišťálovém údolí v Kamenickém Šenově. Pod značkou tam vzniká zatím především stolní sklo, tedy džbánky, karafy, sklenky, misky či vázy.

Filmoví odborníci očekávají, že její příběh se záhy po uvedení do kin stane letním hitem. V hlavních rolích se představí Margot Robbie a Ryan Gosling.

Režisérka Greta Gerwigová je „umístila“ – po průšvihu v jejich vysněném království – mezi obyčejné smrtelníky. Náraz to je pro ně silný, až strašidelný. Čeká na ně totiž moderní doba se vším všudy. Barbie a Ken shánějí peníze, dům, řeší mezilidské vztahy… A není to pro ně vůbec snadné.

Skláři a Na nože: Glass Onion

Čeští skláři bodovali ve světě velkého filmu již před několika lety. Konkrétně v americké komedii Na nože: Glass Onion (Netflix), v níž detektiv v podání Daniela Craiga vyšetřuje velkou záhadu.

Foto: Se svolením T STREET a NETFLIX STUDIOS

Daniel Craig jako detektiv Benoit Blanc ve filmu Na nože: Glass Onion a křišťálové sochy z dílny Jiřího Pačinka.

Zakázku snů tehdy od tvůrců snímku získal umělecký sklář Jiří Pačinek. Ten pro ně vyrobil desítky uměleckých děl. Mnohé z nich se během natáčení, cíleně, rozbily. Než odcestovaly na natáčení, vyráběly se také v severních Čechách, konkrétně v Kunraticích u Cvikova na Českolipsku.

Plácnutí po zadku zavede Barbie a Kena do vězení v Los Angeles

Film

Na exkurzi ve sklárně v Kunraticích u Cvikova: Jejich křišťálové plastiky zazářily v hollywoodském filmu

Kultura

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám