Hlavní obsah

Berlinale: Film Cizí jazyk aspiruje na herecké ceny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hledání identity včetně té sexuální, hledání místa jednotlivce ve složitém světě i vyrovnávání se s minulostí vlastní země, to jsou některá z aktuálních témat letošního Berlinale. K pozoruhodným filmům v tom směru patří snímek francouzské scenáristky a režisérky Claire Burgerové Langue étrangere (Cizí jazyk), jehož hrdinkami jsou dvě středoškolačky.

Foto: ČTK/DPA/Monika Skolimowska

Claire Burgerová

Článek

Sedmnáctiletá Fanny přijíždí z francouzského Štrasburku do německého Lipska do rodiny matčiny dávné známé, aby se seznámila s její stejně starou dcerou Lenou, naučila se německy a také aby na čas změnila prostředí.

Po počátečních rozpacích na obou stranách k sobě obě dívky nacházejí cestu, k čemuž napomůže i to, že mnohem nejistější a plachá Fanny vypráví Leně o svém životě dost divoké věci, kterým nová kamarádka uvěří, a chce jí pomoci. Když ale přijede ona na oplátku do Štrasburku, ukáže se, že Fanny si ve snaze upoutat pozornost a dělat svůj život zajímavější leccos vymyslela.

Claire Burgerová upoutala mezinárodní pozornost už jako spoluautorka filmu Party Girl, který byl oceněn Zlatou kamerou za nejlepší debut v Cannes v roce 2017, dobře přijat byl i její první samostatný film Tohle je láska (2018), který se velmi citlivě zabýval rodinnou krizí a získal cenu za režii v sekci Giornate degli Autori na MFF v Benátkách.

Ovace pro český dokument Ještě nejsem, kým chci být

Film

Cizí jazyk zaujme mimo jiné tím, že se nesoustředí na ryze osobní hledání a pochybnosti, ale dává život dospívajících i do společenského kontextu, jeho postavy nežijí ve vzduchoprázdnu, jak toho býváme nejednou ve filmech o dospívání svědky.

Například německá dívka ve Francii je vrstevníky nikoliv příliš agresivně, ale přece jen konfrontována s nacistickou minulostí svého národa, francouzská dívka v Německu podobným způsobem s arabským původem svého otce.

Milostné sblížení obou děvčat sice padá částečně na vrub (nejen) festivalového „folkloru“, v němž se heterosexualita stává bezmála sprostým slovem, nicméně v tomto případě a v dané chvíli svou logiku má.

Kudy se ale bude život obou po Lenině návratu domů ubírat, naznačuje Burgerová v případě Leny její účastí na extrémní klimatologické demonstraci, v případě ještě méně zralé Fanny to ponechává zcela otevřené.

Vynikající jsou obě mladé herečky Lilith Grasmugová (Fanny) a debutující Josefa Heinsiusová (Lena), které by mohly aspirovat na ocenění. Zajímavostí Berlinale přitom je, že již několik let nerozlišuje ženský a mužský herecký výkon, oceňuje ten v hlavní a vedlejší roli, a herecké ceny jsou také jediné, které mohou být na festivalu uděleny ex aequo, tedy společně více hercům/herečkám.

Gael García Bernal představil na Berlinale Jiný konec

Kultura

Trump by měl strávit zbytek života ve vězení, řekla Sharon Stone

Amerika

Reklama

Související témata:
Film Cizí jazyk

Výběr článků

Načítám