Hlavní obsah

Alzheimer. Roden a Rázlová. Film Tancuj Matyldo představuje první ukázku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když se scenáristka Nataša Slavíková a režisér Petra Slavík rozhodli natočit film o rodině, do jejíhož osudu vstoupila vážná nemoc, dotýkalo se jich to. Tancuj Matyldo v hlavních rolích s Karlem Rodenem a Reginou Rázlovou představuje nyní první ukázku. Připomíná, že i v Česku stoupá počet nemocných s Alzheimerovou chorobou či s jinými typy demence.

Teaser Tancuj MatyldoVideo: Bontonfilm

 
Článek

„Nápad na snímek Tancuj, Matyldo vznikl před více než sedmi lety, ještě za života mé matky trpící Alzheimerovou chorobou. Péče o ni přinášela i řadu humorných či tragikomických situací. Maminka do ústavu nechtěla, musela jsem otci slíbit, že ji tam nedám. Netušila jsem, co bude slib obnášet. Za jeho splnění vděčím mimo jiné i podmínkám, které tuto péči v domácím prostředí umožnily, a oběma synům. Přes řadu složitých situací to naši rodinu stmelilo,“ říká producentka a scenáristka Nataša Slavíková.

Foto: Bontonfilm

Karel Roden ve filmu Tancuj Matyldo

Autoři filmu Tancuj, Matyldo chtějí zároveň otevřít debatu na téma osobní zkušenosti s nemocí blízkých, které stále zůstává jakýmsi společenským tabu.

Mezinárodní federace pro Alzheimerovu chorobu (ADI) současně v letošní zářijové kampani poukazuje na fakt, že každé tři vteřiny se u někoho na světě projeví nějaký typ demence. Počet takových lidí na planetě podle ADI přesáhl už 55 milionů lidí.

Tancuj, Matyldo (2023)

  • Režie: Petr Slavík
  • Scénář: Nataša Slavíková, Petr Slavík
  • Kamera: Martin Štrba
  • Hrají: Karel Roden, Regina Rázlová, Antonio Šoposki, Zuzana Kanócz, Simona Postlerová
  • V kinech od 30. listopadu 2023

„Hlavním rizikovým faktorem je věk, proto je nárůst tohoto celkového počtu daný zejména stárnutím populace. Díky osvětě se daří zachytit nemocné v časnějších stadiích, a je tak diagnostikováno více mladých lidí, u nichž lze lépe nemoc ovlivnit léčebně nebo i sekundární prevencí,“ říká neurolog Jakub Hort, který s tvůrci filmu Tancuj, Matyldo dlouhodobě spolupracuje.

Foto: Archív Tancuj Matyldo

Regina Rázlová a Karel Roden. Tancuj Matyldo

Mezinárodní den Alzheimerovy choroby připadá každoročně na 21. září. Moto letošní zářijové celosvětové kampaně zaměřené na prevenci zní: Nikdy není příliš brzy, nikdy není příliš pozdě.

Na film o Alzheimerově nemoci kývl Roden okamžitě. Po 40 letech si zahrál se svou bývalou učitelkou

Letem filmem

Mladý herec Antonio Šoposki: Alzheimer se týká i mé generace

Na kus řeči

Reklama

Výběr článků

Načítám