Hlavní obsah

Mladý herec Antonio Šoposki: Alzheimer se týká i mé generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Snímek Tancuj, Matyldo, který se na podzim chystá do kin, se něžnou formou snaží vyprávět o náročnosti péče o nemocného s Alzheimerovou chorobou, která ovlivňuje celou rodinu. Do jedné z hlavních rolí tvůrci obsadili novou tvář, dvacetiletého herce Antonia Šopoského. Ten se ve filmu objeví společně s herci Karlem Rodenem a Reginou Rázlovou.

Antonio Šoposki o filmu Tancuj, MatyldoVideo: Novinky

 
Článek

Novinkám během představení filmu na letošním karlovarském filmovém festivalu popsal kromě zkušeností z natáčení s hereckými velikány také to, jak sám nemoc vnímá.

Herec Antonio Šoposki, který má makedonské kořeny, získal zkušenosti s Alzheimerovou nemocí zprostředkovaně od své nemocné babičky. „Myslím si, že toto téma je i pro mladé lidi všudypřítomné, protože většina má rodiče, prarodiče různého věku, takže si myslím, že to není jenom téma nějaké generace. Samozřejmě je všude kolem nás a bylo to i v mém životě,“ řekl Novinkám.

S nemocí v Češku žije přes 100 tisíc lidí, zákeřná nemoc si přitom nevybírá a zasáhnout může kohokoli. Šoposki přiblížil, že během natáčení moc nepomýšlel nad tím, jak třeba v životě něco změnit, aby nemoc oddálil: „Myslím si ale, že zkrátka udržovat se v dobré fyzické nebo mentální kondici má vliv na nemoc.“

Foto: Archív Tancuj Matyldo

Regina Rázlová a Karel Roden. Tancuj, Matyldo.

Film Tancuj, Matyldo vypráví citlivou tragikomickou formou příběh stárnoucí bývalé barové zpěvačky, která postupně vlivem nemoci přichází o svou osobnost a o kterou se snaží starat její citově odtažitý otec a vnuk.

Prezident Petr Pavel přijel na festival a šel do kina na Bod obnovy

MFF KV

Filmovým otcem se herci stal Karel Roden. Nemocnou babičku, titulní Matyldu, ztvárnila Regina Rázlová. Mladý herec, kterého diváci měli možnost vidět už například v seriálu Ulice, si této nedocenitelné herecké zkušenosti cení: „Byla to jak zároveň samozřejmě obrovská zkušenost pro někoho mého věku, ale bral jsem to i jako velkou zodpovědnost postavit se po boku těchto dvou osobností před kameru, samozřejmě jsem z toho byl nervózní.“

Skutečné zážitky

„Vzhledem k velmi přátelské atmosféře, která během natáčení vládla, tak si troufnu říct, že to velmi rychle opadlo a stala se z toho zkušenost, za kterou jsem vděčný,“ doplnil.

Film natočil režisér Petr Slavík, který společně se svou manželkou Natašou Slavíkovou připravil také scénář. Snímek vychází z jejich vlastní zkušenosti, kdy se sedm let starali o nemocného člena rodiny. Podle Slavíka oba zaskočilo, kolik lidí má podobnou zkušenost jako oni a jak málo se zejména v době, kdy film vznikal, o nemoci mluvilo.

„Je to nemoc, která si nevybírá a nedá se jí moc předcházet. Bylo překvapivé, kolika lidí se týká. Například spousta lidí ze štábu si během natáčení uvědomila spoustu věcí, které by je v souvislosti s nemocí nenapadla,“ zmínil Slavík.

Tancuj, Matyldo, který vzniká v koprodukci s Českou televizí, vstoupí do kin 23. listopadu. První záběry tvůrci představili během 57. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary v Domě ČT.

Jaroslav Dušek: Nejtěžší bylo odolat nátlaku, abych co nejlépe zahrál bezdomovce

MFF KV

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám