Hlavní obsah

Na film o Alzheimerově nemoci kývl Roden okamžitě. Po 40 letech si zahrál se svou bývalou učitelkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na karlovarský filmový festival v úterý zavítal herec Karel Roden, který představil chystaný film Tancuj, Matyldo. Snímek s lehkou tragikomedickou formou vypráví o tom, jak náročná může být péče o člověka s Alzheimerovou chorobou. V hlavních rolích filmu se Roden objeví s herečkou Reginou Rázlovou, u které před 40 lety studoval na DAMU. Jedná se o jejich první společné setkání před kamerou.

Herec Karel Roden a režisér Petr Slavík o filmu Tancuj, MatyldoVideo: Novinky

 
Článek

Herec na roli kývl okamžitě po přečtení scénáře, který sleduje postupný rozpad osobnosti u nemocného s Alzheimerovou chorobou. „Scénář byl hezký. Trvalo mi to dlouho, než jsem ho přečetl, ale líbil se mi,“ přiblížil Karel Roden Novinkám.

Osobní zkušenost

Film režiséra a scenáristy Petra Slavíka, který jej připravoval společně s manželkou Natašou Slavíkovou, vychází hlavně z jejich osobní zkušenosti s péčí o nemocnou maminku Slavíkové. „Nemoc trvala sedm let a z toho polovinu jsme se o ni starali my. Tedy hlavně moje žena s našimi dvěma syny. Nápad na film přišel někdy během té doby,“ popsal Novinkám režisér.

Film Tancuj, Matyldo, jehož název vychází ze známé písně Waltzing Matilda, vypráví příběh stárnoucí bývalé barové zpěvačky Matyldy, u které alzheimer propuká, a jejího odtažitého syna, exekutora Karla. Ten se snaží o svou matku postarat společně se svým synem Pavlem, se kterým má též komplikované vztahy, ve filmu ho hraje Antonio Šoposki.

Bod obnovy ve Varech. Očekávané české sci-fi pokořuje nepřirozenou smrt

Letem filmem

Karel Roden ve filmu vystupuje po boku své bývalé učitelky Reginy Rázlové z dob studií na DAMU před 40 lety. Rázlová, která obsadila titulní roli Matyldy, byla podle něj důležitým člověkem v jeho hereckých začátcích. Příležitost postavit se společně před kameru dostali ale až při natáčení tohoto snímku. „Bylo to příjemné, užil jsem si to,“ zmínil k tomu málomluvný Roden.

Bude osvětová kampaň

Film, pro který Slavíkovi čerpali také ze zkušeností jiných lidí, má pomoci dostat téma nemoci, se kterou v Česku v současnosti žije přes 100 tisíc lidí, do mediálního popředí.

„Byl jsem překvapen, kolik lidí má podobnou životní zkušenost. Dnes se o té nemoci dá ve společnosti více mluvit, ale v době, kdy ten nápad vznikl, to přeci jen bylo částečné společenské tabu,“ zmínil Slavík s tím, že i dnes se spousta lidí stydí o Alzheimerově nemoci mluvit.

„Lidé, kteří to nezažijí nebo se s tím setkají poprvé, jsou bezradní. Neví, jak se mají zachovat a kam se obrátit. Celá řada lidí se za to vlastně stydí, je tam stále určitě stigma,“ vysvětlil režisér. K filmu, který jde do kin začátkem letošního listopadu, je proto chystaná také doprovodná osvětová kampaň.

Snímek představili tvůrci v úterý v Domě ČT v rámci 57. Mezinárodního filmového festivalu Karlovy Vary.

Ivan Trojan rozdává ve Varech autogramy. Pomáhá tím nemocným s cystickou fibrózou

Cvrkot ve Varech

Může se vám hodit na Firmy.cz: ČESKÁ TELEVIZE, HOTEL THERMAL****, Kina

Reklama

Výběr článků

Načítám