Hlavní obsah

10 japonských filmů, které vás dojmou mystikou a něhou, ale i vyděsí

Novinky, mim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská filmografie nabízí nádherné pohádky, děsivé horory i snímky o statečných samurajích. Vybrali jsme deset japonských snímků, které si pusťte, pokud zatoužíte po netradičním filmovém zážitku.

Foto: Archiv tvůrců

Cesta do fantazie

Článek

1. Cesta do fantazie

Hajao Mijazaki je japonský mistr animovaných pohádek. Natočil například Cestu do fantazie, která bývá často v žebříčcích uváděna jako jedna z nejlepších pohádek v historii. Animovaný film vznikl v roce 2001 a vypráví o malé Chihiro, která se stěhuje s rodiči do nového domova. Po cestě zabloudí a narazí na záhadný tunel, kterým projdou a na jehož konci objeví pohádkový svět. Rodiče Chihiro se promění ve vepře a dívka se je snaží zachránit, než půjdou na porážku.

10 tipů na filmy od Disneyho, mistra animovaných pohádek

Film

2. Můj soused Totoro

Další z animovaných skvostů Hajaa Mijazakiho. Vyrobil ho v roce 1998 a vypráví o dvou sestrách, které u nového bydliště objeví pohádkového tvora Totora a spřátelí se s ním.

10 tipů na filmy pro ženy: Dámy, tyto snímky vám zlepší den

Film

3. Princezna Mononoke

Ano, i tento snímek má na kontě Hajao Mijazaki. Premiéru měl v roce 1997. Animovaná pohádka vypráví o lásce mezi dítětem vlčí bohyně, princeznou Mononoke, a válečníkem, princem Ashitakou.

10 tipů na filmy od Tima Burtona, mistra fantazie

Film

4. Kruh

Ale dost už bylo pohádek. Japonsko samozřejmě chrlí i jiné druhy filmů. Například horory. Ukázkovým hororem je Kruh, který byl natočen v roce 1998 režisérem Hideem Nakatou a byla jím inspirována slavná stejnojmenná americká verze. Děj je stejný – existuje kazeta, kterou když si pustíte, do týdne zemřete. V japonské verzi hráli například Nanako Macušimaová a Hirojuki Sanada. Předlohou filmovému příběhu byla kniha od Kódžiho Suzukiho.

10 kultovních hororů, ze kterých vám půjde mráz po zádech

Film

5. Sedm samurajů

Příběh se odehrává ve feudálním Japonsku 16. století a je předchůdcem snímku Sedm statečných. Jen zde vesnici před bandity nechrání pistolníci, ale samurajové. Legendární snímek natočil roku 1954 režisér Akira Kurosawa, zahráli si tam Takaši Šimura, Toširó Mifune, Jošio Inaba, Seidži Mijaguči nebo Minoru Čiaki.

10 filmů, které dostaly Oscara a měli byste je vidět

Film

6. Harakiri

Režisér Masaki Kobajaši v roce 1962 natočil dvouhodinové historické drama o samurajích, kteří přišli o své pány. Hráli tam například Tacuja Nakadai a Rentaró Mikuni.

10 filmů od Quentina Tarantina, které stojí za to zhlédnout. Pulp Fiction je jasné, ale co dál?

Film

7. Hrob světlušek

Seito a jeho malá sestřička Setsuko zůstanou sami poté, co jejich matka zemře na následky zranění po bombardování během druhé světové války. Ujme se jich teta, ale po neshodách ji děti opouštějí s myšlenkou, že se o sebe postarají samy. Zvládnou to? Animované drama v roce 1988 natočil režisér Isao Takahata podle knihy Akiyukiho Nosakyho.

10 tipů na animované filmy pro malé i velké diváky

Film

8. Rašómon

Co se stane, když dojde k vraždě a znásilnění, ale každý o tom vypráví jinak? Mysteriózní drama v roce 1950 natočil režisér Akira Kurosawa, hrají tam například Toširó Mifune a Mačiko Kjóová.

Zachraňte vojína Ryana, Pianista, Statečné srdce. 10 válečných filmů, které stojí za to vidět

Film

9. Akira

Kamarádi Kaneda a Tecuo žijí v Neo-Tokyu a jsou součástí motorkářského gangu. Tecuo jednoho dne získá nadpřirozené schopnosti. Jak s nimi naloží? Animovaný snímek natočil v roce 1988 režisér Kacuhiro Ótomo.

Filmy pro romantický večer: Několik tipů, které zpříjemní nejen Valentýna

Film

10. Laputa: Nebeský zámek

Další film od Hajaa Mijazakiho na závěr. Do náruče Pazua se jednoho dne z nebe snese dívka Sheeta, která má na krku modrý kámen, po němž touží vzdušní piráti a vládní agenti. Kámen by totiž mohl být klíčem k Laputě, dávnému městu, kde je ukryto bohatství. Podaří se dvojici kámen uchránit? Premiéru mělo toto fantasy v roce 1986.

10 tipů na kultovní filmy, které byste měli vidět

Film

Může se vám hodit na Zboží.cz:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám