Hlavní obsah

Exotické ženy v tajemném světle, to jsou nové obrazy Markéty Kolářové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Žena v tajemném světle, která skrývá svou tvář za palmovým listem, třímá draka nebo zapaluje lampion. Malířka Markéta Kolářová za poslední rok střídala New York s Asií. Nyní vystavuje v Praze, čeká ji stáž v Miami a přehlídka v Manile.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jeden z větších obrazů Markéty Kolářové

Článek

Obrazy Markéty Kolářové jsou k vidění na výstavě Dračí ovoce v pražském Kampusu Hybernská, kde trojice absolventů Akademie výtvarných umění (Jan Heres, Laura Limbourg) představuje své zkušenosti z exotických krajin.

„Poslední rok byl akční. Byli jsme s kamarády malovat v New Yorku, odkud jsem létala do Asie. Bylo to velké dobrodružství. Asie mi ukázala něco, co jsem potřebovala hlavně emocionálně. New York byl drsnější protipól. Bylo dobré zažít si takto velké město, utříbila jsem si myšlenky,“ tvrdí malířka, která poslední dobou střídavě žije v Praze a na Filipínách.

Jejími tématy jsou ženy a světlo: „Každé prostředí má jiné světlo. Asie vás udeří pestrostí vjemů, všude lesky na obzoru, sytá zeleň, pestrost barev. K tomu mystičnost a tajemství, lampiony, zlaté sošky a divoká vegetace. New York má mnohem ostřejší světlo i nádherné barvy na podzim. Ve středu Evropy žijeme v šedi.“

New York jí dodal sebevědomí. „Zjistila jsem, že mé věci jsou kvalitní. Proslavit se v New Yorku je hlavně o kontaktech a o štěstí. Nikdo tam na vás není zvědavý. V tom to byla dobrá zkušenost. Asie mi zase pomohla odvážit se ke změně způsobu malby. Figurální výjevy stále převládají, ale začala jsem malby prosvětlovat a přidala trojrozměrný efekt,“ prozrazuje.

Ženy v jejích obrazech dokážou přitáhnout pozornost. „Dosud melancholické, zadumané tváře dostaly asijské rysy. Čím víc maluju místní, tím citlivěji vnímám rozdíly v obličejích. Musela jsem ty detaily nakoukat,“ vysvětluje Markéta Kolářová, která se nebojí ani velkých formátů nebo experimentů s materiály.

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kampus Hybernská

Reklama

Související témata:
Markéta Kolářová

Výběr článků

Načítám