Hlavní obsah

Däniken stále dráždí vědce a okouzluje davy

ČTK, cg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sugestivně odpovídá na otázky, na něž věda dosud odpověď nezná. Je to lhář? Génius? Švýcarský spisovatel Erich von Däniken neúnavně hledá důkazy pro svoji teorii, že Zemi kdysi dávno navštěvovali mimozemšťané. Vědci se chytají za hlavu, jenže lidé jeho knihy nadšeně hltají. Vysmívaný i oslavovaný spisovatel, jenž slaví sedmdesátiny, přesto dál bádá, cestuje a píše.

Článek

"Před tisíci lety, kdy naši předkové žili v době kamenné, sem dorazily mimozemské lodě. Lidé nebyli schopni pochopit, co se děje, a tak věřili, že to jsou bohové," vykládal Däniken roku 2003 v Praze, kdy zatím naposledy navštívil Česko.

Jeho kniha Vzpomínky na budoucnost, v níž tento názor popsal poprvé, zapůsobila v roce 1968 mezi masami čtenářů jako bomba. "Před tisíci lety mimozemšťané slíbili našim předkům, že se jednoho dne vrátí. Každé staré náboženství, každý kult očekává, že se "někdo" vrátí. Křesťané čekají na Ježíše, muslimové na Mohammeda, židé na Mesiáše," trvá spisovatel na svém.

V obřích obrazcích na peruánské planině Nasca spatřil navigační linie pro přistání vesmírného korábu, pradávné kresby v saharských skalách podle něj představují osoby ve skafandrech a jedenáct tisíc let staré mapy obsahují podrobnosti, které podle jeho mínění může člověk objevit pouze z letadel či satelitů.

Z těchto i mnoha dalších faktů vyvozuje svůdné teorie. "Nechci psát pro padesát lidí na světě, ale oslovit všechny, koho to zajímá," říká. Ohlas u čtenářů měl obrovský. Dodnes vydal tři desítky titulů, které byly přeloženy do 32 jazyků a vyšly v celkovém nákladu 62 miliónů výtisků. Vznikly podle nich filmy a televizní seriály.

Švýcarský hoteliér

Přitom měl původně namířeno jinam. Erich Anton Paul von Däniken se narodil 14. dubna 1935 ve švýcarském Zofingenu. Otec vlastnil továrnu na konfekci, matka pracovala v hotelu, on se vyučil číšníkem a vypracoval se na manažera velkého hotelu. Odtud titul švýcarský hoteliér, kterým ho potupně obdařili graduovaní historikové.

Jenže Däniken intenzivně studoval archeologii, kosmonautiku, biologii, filozofii a historii. Myšlence o dávné návštěvě mimozemšťanů zasvětil celý život. Nebyl první, kdo vyslovil podobné teorie, ale právě on je nejvíc zpopularizoval. A málokomu se také podařilo popudit vědce tak jako jemu. Čtenáře však oslovil strhujícím způsobem. Jeho krátké, informacemi nabité texty chytře podpořené obrázky výmluvně hovoří k laickému publiku, což je tón, který věda ráda podceňuje. Takže i když často nachytala Dänikena na švestkách, propagovat stejně dobře své protiargumenty se jí nepovedlo. Däniken u lidí vítězí, byť se mu "dosud nepodařilo najít žádný objektivní důkaz pro své teorie", jak přiznal v Praze.

Geniální obchodník

Český cestovatel Pavel Pavel, který objevil a ověřil způsob, jakým domorodci stěhovali sochy na Velikonočních ostrovech, ho má rád pro jeho pracovitost a nesmírnou fantazii: "Däniken je úžasný popularizátor záhad, ale pozor! Je také mystifikátor a geniální obchodník," říká.

Däniken však není jen spisovatel, který si dobře vede na knižním trhu. Ve švýcarském Interlakenu postavil Mystery Park, expozici zasvěcenou záhadám. "Očekávali jsme 850 návštěvníků denně, což znamená 300 tisíc ročně. Ve skutečnosti máme návštěvnost přes 2200 lidí denně. V současné době už nás navštívilo 250 tisíc, což je fantastické. Jsem velmi šťastný," svěřil se Právu.

A ještě něco se Dänikenovi upřít nedá. Pro popularizaci historie a přírodních věd udělal tento "švýcarský diletant" víc než většina vědců. A koneckonců, jak praví Pavel Pavel, "zatím nikdo nedokázal, že tu mimozemšťané nebyli".

Reklama

Související články

Erich von Däniken: Klademe si málo otázek

"Naší společnosti říkám společnost kývalů," řekl švýcarský spisovatel Erich von Däniken (68) ve středu v Praze novinářům. "Klademe si příliš málo otázek. Často...

Däniken jako autor sci-fi

Švýcarský spisovatel Erich von Däniken (1935) se proslavil výpravami do dávné minulosti. Jeho neslavnější kniha Vzpomínky na budoucnost byla zfilmována...

Výběr článků

Načítám