Hlavní obsah

Erich von Däniken: Klademe si málo otázek

Novinky, František Cinger
PRAHA

"Naší společnosti říkám společnost kývalů," řekl švýcarský spisovatel Erich von Däniken (68) ve středu v Praze novinářům. "Klademe si příliš málo otázek. Často se mi stává, že se na mě obracejí seriózní vědci se svými poznatky, s nimiž si nevědí rady, a žádají mě, abych je přednesl za ně. Stydí se s nimi vystoupit, aby neztratili pověst."

Foto: Michaela Poláková
Článek

Ve středu navečer čekaly na Dänikena stovky čtenářů v Paláci Luxor na Václavském náměstí, kde podepisoval své knihy. Autor kultovních Vzpomínek na budoucnost (1968), zakladatel i klasik spekulativní archeologie o existenci mimozemšťanů v dějinách země, napsal na tři desítky knih s obdobnou tematikou. Byly přeloženy do 32 jazyků v celkovém nákladu větším než 60 miliónů výtisků. U nás se objevil na pozváni společnosti Camera Incognita, která pracuje pět let na dokumentárním seriálu o proměnách světa nazvaném Neznámá země.

"Mám přísnou katolickou výchovu, studoval jsem v jezuitském klášteře ve Fribourgu," prozradil na sebe Däniken. "Moje představy o Bohu byly takové, že nedělá chyby, nepotřebuje auto pro přesun z místa na místo a odmítá experimenty. Překládali jsme ve škole Starý zákon z latiny a řečtiny do němčiny a zjistil jsem, že Bůh v něm popisovaný má přesně opačné vlastnosti, než jsem předpokládal. Dělal chyby, potřeboval vozidlo a nevěděl, jak jeho experimenty dopadnou. To byly základní pochybnosti, které jsem se později snažil objasnit. A dostal jsem se tak k mimozemšťanům."

Všechno v dějinách se opakuje

V nové knize Prorok minulosti, kterou právě vydal Knižní klub, Däniken připomíná myšlenku amerického spisovatele Thortona Wildera: "Potřebujeme utopii. Bez utopií by se svět neměnil." Uvádí tu i J. W. Goetha: "Všechno, co za to stálo, již bylo promyšleno, a proto se musíme pokusit promyslet to ještě jednou." On k tomu dodává: "Všechno v dějinách se opakuje."

Däniken uvedl, že v exaktních vědách sice platí, že 1+1=2, ale v archeologii a dalších disciplínách se shromažďují stále nové poznatky, kterými lze nabourávat zažité modely. Právě to ho přitahuje.

"V mládí mě kritizovali a jistě právem, že se v prvních knihách objevují informace, které bych neopakoval. I ve Vzpomínkách na budoucnost se objevují chyby. Například jsem psal o železném sloupu v Indii, o němž se vyprávělo, že celá staletí nerezivěl. Stál jsem před ním a přesvědčil se o tom. Domníval jsem se, že jde o slitinu, kterou udělali mimozemšťané. A najednou začal rezivět. Nebo v Horním Egyptě je Sloní ostrov, o němž jsem se domníval, že se tak jmenuje, protože z ptačí perspektivy má tvar slona. Zjistil jsem, že se tak jmenuje, protože tam žili sloni."

UFO neviděl

Na další dotaz, co podle něho nedávno způsobilo v Česku kráter na poli, který nevznikl díky trhavině, možná spíš jako dopad meteoritu, řekl: "Já vám nepomůžu. Kdyby to způsobil meteorit, tak by se daly zjistit jeho pozůstatky. Měli by na to odpovědět geologové."

"UFO jsem neviděl," řekl také Däniken. "Mám pocit, že když se objevím, tak zmizí. Vím, že na poli neidentifikovatelných létajících předmětů bylo publikováno plno nesmyslů, zároveň existují pozorování i filmy, jimiž se zabývala i armáda, s nimiž si nikdo netroufá předstoupit před veřejnost."

Je to podle něho proti duchu doby, která dnes vyžaduje vystupovat rozumně. Däniken není příznivcem teorií spiknutí, ale podle něho existují důkazy o zatajovaných objevech.

"Na břehu Mrtvého moře byly objeveny svitky, které byly předány katolické církvi, která o jejich analýze nic nezveřejnila. Nebo před jedenácti lety byla v Cheopsově pyramidě objevena 64 metrů dlouhá šachta, která končí malými dveřmi. Teprve jeden německý vědec v září 2002 podnikl s pomocí robotu průzkum a univerzita v Tokiu potom vypracovala mnohasetstránkovou studii. V pyramidě existuje labyrint chodeb a komor, o kterém se ještě nic neví. Mám za to, že se dočkáme ještě velkých překvapení," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám