Hlavní obsah

Däniken: Lásku a zvědavost člověk vůlí neovlivní

Novinky, Denisa Novotná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Značný zájem médií a dlouhá fronta čtenářů provázely středeční, vůbec první autogramiádu švýcarského záhadologa Ericha von Däniken (68) v Česku. Populární spisovatel a cestovatel podepisoval v pražském Paláci Luxor svou knihu Prorok minulosti, kterou v těchto dnech vydal Knižní klub.

Foto: PČR Uherský Brod
Článek

Někdejší hoteliér proslul jako průkopník a klasik takzvané spekulativní archeologie, založené na předpokladu, že naši planetu navštívili v dávné minulosti mimozemšťané a zanechali zde řadu stop. Jeho prvotina Vzpomínky na budoucnost (1968) se u nás stala kultovní četbou. Následovaly další tři desítky knih s obdobnou tematikou, které byly přeloženy do 32 jazyků s celkovým nákladem přes 60 miliónů výtisků.

Slyšela jsem, že jste - teď cituji - "nejúspěšnější autor populárně naučné literatury". Co si o tom myslíte?

To je asi pravda, protože jsem prodal 62 miliónů výtisků v 32 jazycích po celém světě. Ale navzdory tomu jsem se nestal boháčem. Každý rok vydělám spoustu peněz, možná půl miliónu švýcarských franků, ale okamžitě je utratím za výzkum, cestování, archiv, zaměstnance. Takže peníze u mě nikdy nevydrží. Jsem tedy úspěšný spisovatel, ale nejsem boháč.

Hlavními tématy vašich knih jsou záhady. Co je největší záhadou ve vašem životě?

Velká pyramida a tajemství planiny Nazca v Peru.

Většina lidí zná vaši teorii o návštěvě mimozemšťanů v minulosti. Objevil jste v tomto směru něco nového?

Stále zůstává největším objevem, ale zároveň i největším omylem vědců Velká pyramida v Egyptě. Jsem si naprosto jistý - díky moderním měřením a vybavení - že ve Velké pyramidě jsou ukryty místnosti a chodby. Ale svět egyptologů to popírá. Nerozumím tomuto přístupu, protože měření jsou naprosto jasná, ale oni nechtějí místnosti otevřít. Něčeho se bojí. To já nemohu akceptovat, proto budu bojovat.

Jak?

Nejdříve ze všeho informaci zveřejníme. Právě jsme začali s novým televizním seriálem ve Spojených státech. Má dvacet pět dílů, je to něco jako Akta X, ale v tomto případě je scénář můj. Začínáme Egyptem, předvedeme divákům měření uvnitř pyramidy. Myslím, že vyvoláme hotové zemětřesení. Doufejme, že část egyptologů změní názor.

Nedávno vyšel v Česku starší titul Prorok minulosti. Jakou pozici má v kontextu vaší tvorby?

To je jeden z fascinujících titulů. Zabývám se v něm dobou kamennou, Noemovou archou a řadou dalších témat, která se v ostatních knihách neopakují.

Kniha vyšla v roce 1979. Změnil se od té doby díky vědeckým objevům váš pohled na témata, kterými se v ní zabýváte?

Ne. Podívejte se, před tisíci lety, kdy naši předkové žili v době kamenné, sem dorazily mimozemské lodě. Naši předkové nebyli schopni pochopit, co se děje, a tak věřili, že tito mimozemšťané jsou bohové. Toto základní téma se objevuje ve všech mých knihách, ale v každé další jsem přicházel s jiným zaměřením. Například v jedné se zabývám jen problematikou Mayů ve Střední Americe. Kniha Oči Sfingy se věnuje pouze Egyptu. A Prorok minulosti je jedna z těch, které upozorňují na svědectví a stopy z různých částí světa.

Nedávno se v tisku objevila zpráva vědců ze společnosti SETI (Search for extra-terrestrial intelligence), že byly zachyceny opakované signály z vesmíru. Co o tom soudíte?

Před tisíci lety, když zde mimozemšťané byli, slíbili našim předkům, že se jednoho dne vrátí. Každé staré náboženství, každý kult včetně našich moderních náboženství očekává, že se NĚKDO vrátí. Například křesťané čekají na návrat Ježíše Krista, muslimové na Mohammeda, židé na Mesiáše. To znamená, že tam někde jsou kosmické lodě, a ty samozřejmě komunikují. Komunikují mezi sebou a čas od času vysílají signál naším směrem a dávají vědět, že se na Zemi vrátí. Důvodem je, aby lidstvo neutrpělo šok. Abychom byli na tuto událost připraveni. Pro mě jsou signály z vesmíru zcela přirozené.

Mimozemšťané jsou oblíbeným filmovým námětem. V loňském roce slavil obrovský úspěch snímek Znamení s Melem Gibsonem. Jak vnímáte takové filmy a jak si vy sám představujete mimozemšťany?

To je úžasné téma. Mimozemšťané můžou vypadat úplně jinak než my. Možná jsou určitou formou inteligentních plynů, možná mají formu krystalů, možná s námi nemají biologicky nic společného, nemají DNA. Ale současně si představujeme mimozemšťany s lidskou podobou, protože bohové stvořili lidstvo podle sebe. Čili je mnoho teorií, jak mimozemšťané vypadají. A každá možnost je otevřená, včetně toho, že někteří se nám podobají.

Jaká je vaše představa?

Ti, co zde byli před tisíci lety, byli jako my.

Sledujete sci-fi filmy?

Když mám čas, s velkým potěšením. Miluji první část Hvězdné brány. Zbytek už mě nenadchnul. Mám rád Vesmírnou odyseu od A. C. Clarka a příběhy o cestování časem. Ale nejsem příznivec střílení a zabíjení. Máme toho dost na Zemi. Za tím nemusíme do vesmíru.

V květnu jste otevřel ve švýcarském Interlakenu Mystery Park, velkorysou expozici zasvěcenou záhadám. Když zhodnotíte tři měsíce její existence, splnila vaše očekávání?

Je to skutečně úžasné. Očekávali jsme 850 návštěvníků denně, což znamená 300 tisíc lidí ročně. Ve skutečnosti máme návštěvnost přes 2200 lidí denně. V současné době už nás navštívilo 250 tisíc, což je fantastické. Jsem velmi šťastný. Mimochodem, já sám jsem o Parku záhad nikdy nepochyboval. Věděl jsem, že to bude závratný úspěch.

Proč se podle vás současní lidé tolik zajímají o záhady?

Existují dvě věci v životě člověka, které neovlivní vůlí. První je láska. Jsme k ní stvořeni, máme ji v genech. Druhou je zvědavost. Každá inteligentní forma života si klade otázky. Stvořili jsme Mystery Park, který vzbuzuje zvědavost. Lidé z celého světa přicházejí, aby se divili.

Zmínil jste lásku. Známé mužské klišé tvrdí, že největší záhadou na světě je žena...

Ženy pro mě nejsou žádnou záhadou. Jsem 43 let ženatý, miluji ženy (smích) a jsem velmi šťastný, že se od nás mužů liší. Osobně si myslím, že ženy mají vyšší IQ než muži.

O vašem osobním životě se toho mnoho neví. Prozraďte něco o své rodině.

Otec měl krejčovství, matka pracovala v hotelu. Rodiče byli báječní, miloval jsem je, maminka se ještě dožila mého úspěchu a byla velmi šťastná.

Zemřel mi syn. Mám dceru Kornélii, novinářku, díky ní jsem dědečkem chlapce a děvčete.

Vedete velmi rušný život - cestování, výzkum, psaní... Jak to všechno stihnete? Máte osobního manažera nebo tým, který vám pomáhá?

Ne, mám velmi dobře uspořádaný archív, abecedně řazenou kartotéku. Vlastním tisíce diapozitivů a dokumentů, ale když něco potřebuji, jsem schopen to okamžitě nalézt. Mám schopnou sekretářku a dobré spolupracovníky. Navíc nejsem líný autor.

Hledáte všechny podklady pro své knihy sám, nebo je pro vás shromažďují jiní?

Po úspěších prvních knih jsem cestoval po celém světě a navázal cenná přátelství s mnoha vědci a nadšenci. Dostávám spoustu informací, které jsem nevypátral. Později je jedu ověřit. Zkoumat toto všechno sám je pro jednoho člověka nemožné.

Máte představu, kolik toho za rok procestujete?

Asi před patnácti lety jsem to počítal a zjistil, že jsem čtyřicetkrát objel zeměkouli. Teď už to musí být tak padesátkrát. Ročně navštívím asi tak patnáct konferencí, zajímavých míst ještě mnohem víc. Letos jsem byl už dvakrát v Egyptě, jednou v Peru, za čtrnáct dní jedu opět do Egypta, také jsem byl v Indii a v Holandsku.

Váš zájem o archeologické záhady sahá až do doby vašeho studia na renomované církevní škole ve Fribourgu. Jste v rozporu se svým katolickým vzděláním? Považujete se dosud za katolíka nebo alespoň křesťana?

Oficiálně jsem dosud členem katolické církve. Kvůli své katolické rodině jsem z ní nevystoupil. Ale víru nepraktikuji. S výjimkou svateb do kostela nikdy nechodím. Ztratil jsem svou křesťanskou víru, mám jinou. Předpokládejme, že moje základní myšlenka, že nás navštívili mimozemšťané, je správná. Jestliže je to pravda, pak si musíme položit otázku, odkud se vzali mimozemšťané? Řekneme si, že byli ovlivněni jinými mimozemskými civilizacemi. Tuto hru můžeme hrát milióny let a tak se dostaneme zase na začátek. S ohledem na náboženství navrhuji tomu říkat "duch vesmíru" nebo Bůh. Takže myšlenka Boha se neztrácí. Já sám jsem nikdy víru v Boha neztratil, ačkoliv nevím, co to je.

Musíte čelit opozici nebo kritice katolické komunity v místě, kde žijete?

To se stávalo dříve. Velmi silně na mě útočili zejména ve Spojených státech, kde vycházely knihy proti mým knihám. Ale teď je úplně jiná situace, diskutuji s duchovními včetně jezuitů a oni přijímají můj způsob myšlení.

Chystáte nějakou novou knihu?

Erich von Däniken

Erich von Däniken se narodil 14. dubna 1935 ve švýcarském Zofingenu. Už během gymnaziálních let se na církevní škole zabýval starými posvátnými spisy a snažil se vyrovnat s neřešenými archeologickými záhadami. Proslul jako průkopník a klasik tzv. spekulativní archeologie.

Mimo jiné napsal knihy Důkazy pěti kontinentů (1977), Den, kdy přišli bohové (1984), Mýlil jsem se?, Nové vzpomínky na budoucnost (1994), Šok z bohů (1992), Vesmírné lety ve starověku (1994).

Nakladatelství Euromedia Group - Ikar a Knižní klub - vydala v posledních letech česky Vzpomínky na budoucnost, Poselství věčnosti, Bohové byli astronauti, Oči Sfingy a nyní Proroka minulosti.

František Cinger

Poslední rok jsem psal román. Myslím, že to bude pro typické čtenáře Dänikena příjemná změna.

Reklama

Výběr článků

Načítám