Hlavní obsah

Češi mají dvanáct Oscarů. Zatím

Aktualizováno

„Mám Oscara,“ tuto větu může nebo mohlo říct dvanáct Čechů, resp. lidí, kteří se v Česku narodili. Tedy zatím. Další mohou přibýt v noci na pondělí, kdy se prestižní sošky předávají již po 95. v pořadí. Nominace mají Češi hned čtyři: Linda Eisenhamerová v kategorii masky, Viktor Prášil za zvuk, Kamil Jafar a Viktor Müller za vizuální efekty. Všichni za snímek na Západní frontě klid natočený pro Netflix.

Češi nominovaní na Oscara 2023Video: Michaela Bartošová, Novinky

 
Článek

O existenci české kinematografie se v Hollywoodu dozvěděli v roce 1966, když Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film získal Obchod na korze režisérů Jána Kadára a Elmara Klose.

Nebyl to však první český rodák, který Oscara získal, tím byl už v roce 1948 Ivan Jandl, který jej dostal za dětský herecký výkon v americkém filmu Poznamenaní.

Tím druhým pak byl v roce 1965 Alexander Hackenschmied, který zvítězil v kategorii krátký hraný film za americký snímek To Be Alive!

Foto: KVIFF

Ida Kamińska a Jozef Kroner ve filmu Obchod na korze

V roce 1967 byl nominován film Lásky jedné plavovlásky, tehdy Amerika poprvé uslyšela jméno Miloš Forman.

Zvítězil sice Lelouchův film Muž a žena, ale už v roce 1968 triumfovaly Ostře sledované vlaky teprve třicetiletého debutanta Jiřího Menzela.

Foto: ČTK

Jiří Menzel s Oscarem za Ostře sledované vlaky (na fotografii s americkým komikem Dannym Kayem)

Rok nato byl se svým posledním „českým“ filmem Hoří, má panenko opět nominován Forman. Na Oscara si sice musel ještě počkat, ale pak to stálo za to.

Zvítězil s „americkými“ filmy Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) a Amadeus (1984) v kategorii nejlepší režie, za Amadea dostali Oscara i architekt Karel Černý a Theodor Pištěk za nejlepší návrh kostýmů filmu.

V roce 1996 pak byl Forman nominovaný na nejlepší režii za film Lid versus Larry Flynt.

Jack Nicholson ve filmu Přelet nad kukaččím hnízdem

Jiří Menzel se do L. A. vrátil v roce 1987 s komedií Vesničko má středisková, nominaci však neproměnil. Další soška pro českou kinematografii byla sice „jen“ studentská, ale tehdy, v roce 1989, zase v Americe prvně slyšeli jméno Jan Svěrák a ocenili jeho Ropáky.

Otec a syn Svěrákovi jeli do USA poprvé společně v roce 1992, kdy nominaci získala Obecná škola. Ani tenkrát to nevyšlo, ale další rodinný snímek otce a syna Svěráků Kolja Oscara v roce 1997 vyhrál.

Foto: Warner Bros

Amadeus

Už když se vrátili z turné, na němž film představovali publiku ve dvaceti amerických městech, a přivezli si Zlatý glóbus, vypadalo to nadějně nejen proto, že Zlaté glóby bývají často předzvěstí Oscarů.

„Za tři týdny jsme poskytli sto dvacet šest rozhovorů,“ řekl tehdy Právu Jan Svěrák.

„A měli jsme krásné zážitky, třeba když nám jedna paní doktorka z manhattanské porodnice řekla, že se tam za jednu noc narodili dva Koljové a že zjistila, že rodiče ani jednoho nejsou Rusové.“

Foto: ČTK

Zdeněk Svěrák s Andrejem Chalimonem – hlavním dětským hrdinou slavného oscarového filmu Kolja.

V roce 1998 byl za nejlepší scénář k filmu Zamilovaný Shakespeare oceněn Sir Tom Stoppard (vl. jm. Tomáš Straussler), za animace ke krátkému filmu Geriho hra pak Jan Pinkava.

V letech 2001, resp. 2004 byly nominovány na nejlepší neanglicky mluvený film snímky Musíme si pomáhat a Želary.

Zatím posledního Oscara získala v roce 2007 Markéta Irglová za původní píseň k filmu Once.

Američtí Oscaři odmítli vystoupení Volodymyra Zelenského

Film

Producent Pavel Müller: Na západní frontě klid? Scéna s devíti hořícími vojáky naráz byla největší v české historii

Film

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám