Hlavní obsah

Američtí Oscaři odmítli vystoupení Volodymyra Zelenského

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Nechceme vás,“ takový vzkaz vyslali organizátoři amerických filmových cen na Ukrajinu. Předávat se budou v neděli a v rámci plánování ceremoniálu zazněl i návrh, aby se s umělci prostřednictvím telemostu spojil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Nicméně tuto šanci nedostane, jak uvedl web Variety.com.

Přípravy na udílení Oscarů v Los Angeles vrcholí, rozvinut byl bílý koberecVideo: AP

 
Článek

Médium připomíná, že z pohledu dosud zažitého v rámci uměleckého světa jde pro mnohé o překvapivé rozhodnutí.

Zelenskyj dostává šanci na podobných akcích vystupovat přes satelit poměrně často. Naposledy se tak stalo v únoru na filmovém festivalu Berlinale. Již před tím na dálku promluvil k publiku mimo jiné v rámci obdobných akcí v Benátkách, v Cannes nebo při předávání cen Grammy.

V USA vyhlásili nominace na Oscary. Šanci na sošky mají i Češi

Kultura

Válka bílých?

Variety v souvislosti s odmítnutím jeho proslovu na Oscarech připomíná i výzkumy veřejného mínění, které ukazují, že podpora Ukrajiny napadané Ruskem ve Spojených státech stále klesá. Zmiňuje i to, že loni Zelenského „vyškrtl“ přímo producent Oscarů Will Packer.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se účastní tiskové konference v Kyjevě na Ukrajině, 15. února 2023

Podle dostupných informací vyslovil obavy, že Ukrajina budí pozornost jen proto, že na obou stranách bojují bílí. Doplnil, že Hollywood přitom zcela ignoruje konflikty, v nichž bojují a umírají barevní.

Web také připomíná, že Oscaři nejsou jediní, kdo prosbu o živé vystoupení ukrajinského prezidenta během ceremoniálu odmítli. V září se tak stalo na filmovém festivalu v Torontu.

Šanci mají i Češi

Americké filmové ceny budou předávány v neděli 12. března. Šanci získat je mají také čtyři Češi: Linda Eisenhamerová v kategorii masky, Viktor Prášil v kategorii zvuk, Kamil Jafar za speciální efekty a Viktor Müller za vizuální efekty. Zda uspěli, bude známo v pondělí nad ránem našeho času.

Foto: AP

Přípravy na udílení Oscarů v Los Angeles vrcholí, rozvinut byl bílý koberec

Všichni získali nominace za projekt Netflixu, za film Na západní frontě klid. Ten se většinově natáčel právě u nás.

„Šok, radost, nečekaná odměna,“ komentují Češi své nominace na filmového Oscara

Kultura

Při vystoupení Zelenského na Berlinale měly celebrity slzy v očích

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám