Hlavní obsah

Bluesman Johnny Winter už za týden

Novinky, Stanislav Dvořák

Americký bluesman Johnny Winter se po roce vrací do Prahy, aby v rámci koncertní série Prague International Bluenights zahrál 15. listopadu v Lucerna Music Baru.

Článek

Winter jede turné s kapelou, jež se podílela na jeho posledním albu. Deska Roots je poctou bluesovým kolegům, obsahuje skladby Muddyho Waterse, Roberta Johnsona či Chucka Berryho.

Bráchové z Texasu

Johnny Winter se narodil v roce 1944 v Texasu. Je bratrem Edgara Wintera, dalšího fantastického muzikanta, kterého ovšem nelze považovat za klasického bluesmana. V 70. letech se Edgar proslavil živelnou kombinací gospelu, soulu a hardrockových riffů. Johnny a Edgar spolu ale hrávali už odmala a také v dospělosti se k rodinné spolupráci vraceli.

První singl měl Johnny Winter už v roce 1959 a 60. léta strávil hraním po klubech a festivalech. Zavítal i na ten nejslavnější - Woodstock, v té době už vydal debutové album nazvané Johnny Winter. Na následujícím (Second Winter) se podílel i Edgar.

V 70. letech už nehrál jen blues, ale i klasický rock. Vystupoval se skupinou And a poté spolupracoval s kultovní postavou černého blues Muddy Watersem. Výborné desky vydává i v 80. letech, např. album Third Degree získalo cenu Grammy. V Praze vystoupil Johnny Winter poprvé v roce 2002. Jeho zatím poslední sólovou deskou jsou Roots.

Jako host se na koncertě představí britský muzikant žijící v Praze Justin Lavach, který vychází z folku, blues, rocku, swingu a cajunu (lidová hudba francouzsky mluvících obyvatel severní Ameriky, tradičně v ní dominují housle a akordeón).

Vstupenky jsou k dostání v předprodeji v sítích Ticketpro, Ticketstream a Eventim nebo  na pokladně Lucerna Music Baru.

Reklama

Výběr článků

Načítám