Hlavní obsah

Argentinský dirigent Mario De Rose povede orchestr Jihočeského divadla

Právo, fal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Nově zřízené funkce generálního hudebního ředitele Jihočeského divadla se od 1. listopadu ujme argentinský dirigent a skladatel italského původu Mario De Rose, který žije ve Vídni.

Článek

„Zaznamenali jsme obrovský úspěch v rámci celé České republiky. Panem De Rose získáváme významnou dirigentskou, ale i skladatelskou osobnost. Mario De Rose je totiž autorem asi 300 skladeb,“ řekl Právu ředitel Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Jiří Šesták.

Dirigent není českému publiku neznámý. Poprvé se představil v roce 2010 v Českém Krumlově při koncertu slavného tenoristy José Cury, letos nastudoval na otáčivém hledišti Leoncavallovy Komedianty opět v čele s Curou.

Nového šéfa orchestru hledalo divadlo poté, co se rozhodl odejít šéfdirigent Martin Peschík. Mario De Rose letos postupně přebere řízení některých operních představení, nastuduje několik symfonických koncertů a se soubory opery hudebně připraví v létě 2012 premiéru na točně Rigoletto.

Mario De Rose získal hudební vzdělání na Pontifical Catholic University of Argentina v Buenos Aires. Jako hudební skladatel je autorem více než 60 symfonických opusů, např. Mutaciones, Verdiana, Ludus II či Microestructuras VI, jež premiérovaly přední argentinské orchestry.

Reklama

Výběr článků

Načítám