Hlavní obsah

Amerika má Macy Gray, Británie zase Gabrielle

Novinky, Stanislav Dvořák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdyby se Macy Gray narodila ve Velké Británii, jmenovala by se Gabrielle. Stejně jako slavná Američanka prorazila tato zpěvačka v devadesátých letech a v oblasti neo-soulu drží laťku velmi vysoko.

Článek

Gabrielle na svém pátém albu Always osciluje mezi retrem a dnešním zvukem. Zatímco Love Me Like You Do je neskrývanou poctou dávným hitům The Supremes, nahrávky jako Always a I Remember se nebojí samplů a moderního zvuku bicích. Samply však používá velmi obezřetně, jako vzácné koření.

Zpěvu nelze téměř nic vytknout. Odráží léta zkušeností a skutečný prožitek, který dnes mnohým popovým hvězdám citelně chybí. Podobnost s Macy Gray je více než nápadná, ale to neznamená, že by šlo o nějakou začínající hvězdičku, která ji kopíruje. Gabrielle je už hodně přes třicet a zpívá stejně dlouho jako její zámořská konkurentka.

Kdyby album Always bylo české, posbíralo by všechny možné ceny za rok 2007. Ve Velké Británii je ovšem jiná konkurence. "Dříve než Amy, Joss a Corinne tu byla Gabrielle," hlásá jeden z reklamních sloganů a má pravdu, otázkou ale zůstává, jestli to, co bylo dříve, je také lepší.

V porovnání s deskou Back to Black od zmíněné Amy (Winehousové), už Always tolik nezáří a na povrch vystupují drobné vady na kráse - např. píseň Every Little Teardrop. Opravdu bylo nutné zařadit na desku tuto mírně pozměněnou verzi Kravitzova hitu It Ain't Over Till It's Over a hrdě se podepsat do bookletu: written by Gabrielle, Julian Galagher? Škoda, protože jinak jde o nadprůměrnou desku.

Gabrielle: Always, Universal 2007

Reklama

Výběr článků

Načítám