Hlavní obsah

8× v hlavní úloze. Když je rozhovor opravdu dialogem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhovorů s herečkami a herci vycházejí dnes desítky. Ne vždy ale stojí za to se jimi pročíst až do konce, neboť ne všichni oslovení mají co říci. Někteří z nich dokonce získávají jméno teprve až skrze média. A platí to bohužel i o řadě knižních rozhovorů.

Foto: archiv Studia Ypsilon

Arnošt Goldflam v knize tvrdí, že židovská zkušenost je fatální.

Článek

Najdou se ale i výjimky. Rozhodně k nim patří kniha 8× v hlavní úloze autora Jana Koláře. Nejenže volba osmi protagonistů zahrnuje skutečné osobnosti, ale podstatné je i to, kdo se jich ptá. A tím je bývalý šéfredaktor Divadelních novin, publicista, scenárista a do značné míry jejich souputník na cestách českého i slovenského divadla.

Kniha navazuje na Kolářův předchozí soubor rozhovorů 12× v hlavní úloze z roku 2010, v níž figurovali už Pavel Kohout a Jiří Suchý. Přibyli k nim dramatik Arnošt Goldflam, skladatel Jan Klusák, herec Milan Lasica, výtvarník Jaroslav Malina, herec Boleslav Polívka a hudebník Petr Skoumal, přičemž s Kohoutem a Suchým pokračuje Kolář v tom, co už bylo řečeno. U většiny z nich jde o rozhovory do jisté míry bilanční. Suchý i Kohout v době rozhovorů dosáhli devadesátky a Lasica, Malina a Skoumal dnes již nežijí.

Foto: Dušan Dostál

S Jiřím Suchým si Jan Kolář povídal mimo jiné o jeho dialozích s Bohem.

Semafor chystá Poslední štaci i Kytici

Kultura
Foto: Petr Hloušek, Právo

Skladatel Jan Klusák se Kolářovi svěřil, že je nejšťastnějším člověkem na světě.

Přes bilanční charakter rozhovorů Kolář z nikoho nedoluje moudra o životě či recepty na úspěšnou kariéru. A pokud na nějaká ta kréda dojde, pak se k nim dostávají oklikou.

Jsou to rozhovory o tom, co je naplňuje, pracovně i osobně. Řeč je o štěstí, o životě, smrti, o Bohu. A především o divadle, hudbě, výtvarném umění. Způsob vedení rozhovoru svědčí o hluboké erudici tazatele. Z některých je patrné osobní srozumění, to, že se oba partneři potkávali na stejných tvůrčích stezkách. Platí to o Arnoštu Goldflamovi, Pavlu Kohoutovi, Jiřím Suchém i Milanu Lasicovi.

Foto: Galén

Jan Kolář: 8× v hlavní úloze, 2023, 245 stran, 315 Kč

Jinde je znát, že Kolář občas bruslí na trochu tenkém ledě jako v případě skladatelských aktivit Jana Klusáka anebo výtvarné tvorbě Jaroslava Maliny. A u Bolka Polívky a Petra Skoumala je především znát touha poznat věci dosud vnímané jen ze strany diváka. Je radost sledovat, jak Kolář umí otevírat dveře dosud přivřené, či dokonce zamčené na klíč. Protože jen ten, kdo ví a kdo se dokáže vcítit, se umí ptát. A rozhovor je pak opravdu partnerským dialogem. Po přečtení všech osmi rozhovorů získáte dojem, že před vašima očima defilovala podstatná část kulturní historie minulých sedmdesáti let.

Hledání náhradní scény pro divadlo označil Polívka za mediální bouři

Kultura

Arnošt Goldflam: Já su pořád stejně zvídavý

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: 8× v hlavní úloze - Jan Kolář

Reklama

Výběr článků

Načítám