Hlavní obsah

5 NEJ: Jak šel rok s českými televizními seriály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uplynulý rok přinesl na televizní obrazovky řadu nových původních českých seriálů. Pět z nich podle mého stojí za povšimnutí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrea Zunová

Článek

#annaismissing

Foto: Aerofilms

Thriller #annaismissing režíroval Pavel Soukup.

Seriál poukazující nejen na možnou temnou stránku sociálních sítí. Anna, influencerka známá svým provokativním obsahem na sítích, se na nich tajemně odmlčí. Když patnáctiletá Nina najde její fotku v mobilu svého táty, rozhodne se ji vypátrat. Sled dalších událostí změní život jak Nině, tak její rodině. Thriller #annaismissing je volným filmovým pokračováním seriálu #martyisdead ověnčeného International Emmy Award 2020.

RECENZE: #annaismissing: Může se to stát i vám a vašim dětem?

Kultura

Režíroval jej Pavel Soukup a obsadil do něj například Alexandru Vostrejžovou, Viktorii Vítovou, Marka Němce či Barboru Bočkovou. Ke zhlédnutí je na KVIFF.TV.

Dobré ráno, Brno!

Foto: Česká televize

Režiséra Mirka hraje Jan Kolařík.

Jak se připravuje ranní vysílání v brněnském studiu České televize? Režisér Jan Prušinovský ve svém seriálu ukazuje, že to není vůbec žádná sranda. Když na Špilberku zhasne noční osvětlení, rozsvítí se v režijní místnosti studia ČT na druhé straně města červené světýlko a s ním i oči ostříleného televizního režiséra Mirka Kurše.

Každý sudý týden bojuje o přízeň vstávajících diváků. Že rána nejsou vždycky dobrá, to ví Mirek, milovník piva a žen, moc dobře. Přes nepřízeň techniky, lidského faktoru, přírodních i hromadných katastrof chce ale všem těm, kteří to potřebují, společně s moderátorkou Radkou a jejím kolegou Cyrilem pravidelně naživo popřát Dobré ráno, Brno!

Jan Prušinovský a jeho Dobré ráno, Brno! Humor o ČT v ČT na hraně

Film

V seriálu hraje například Jan Kolařík, Zuzana Zlatohlávková, Ondřej Kokorský, Simona Lewandowska nebo Tereza Volánková. První řada je k vidění na iVysílání, druhá se připravuje na obrazovky v příštím roce.

Extraktoři

Foto: Voyo

Operativci v podání Jana Révaie a Jakuba Štáfka.

„Dostaneme tě domů. Ať jsi kdekoliv,“ stojí v podtitulu seriálu, který je o dvou dívkách, cestovatelkách, unesených v Pákistánu. A o cizinci, který je v hledáčku vyšetřovatelů kvůli stykům s nezletilými dívkami. Čerstvě vytvořený tým české zpravodajské služby má za úkol pomáhat Čechům, kteří se v zahraničí ocitli v nouzi.

Potřebují k tomu nejen špičkový výcvik a fyzickou kondici, ale i jazykové znalosti, kulturní a politický přehled, bystrý úsudek, schopnost rychle se rozhodovat. Seriál se volně inspiruje skutečnými událostmi.

RECENZE: Extraktoři, ti, co zachraňují životy

Kultura

Režíroval jej Roman Kašparovský a obsadil do něj Pavlu Gajdošíkovou, Jakuba Štáfka, Jana Révaie či Jána Koleníka. Ke zhlédnutí je na Voyo.

Matematika zločinu

Foto: Voyo

Jiří Bartoška jako matematik zločinu Kraus.

Minisérie Matematika zločinu přináší silný příběh a varuje před selháním. Lidským, soudním, státním. Je inspirována skutečným příběhem z roku 2009. Novinářce Magdaleně Sodomkové napíše z indonéského vězení Tomáš Toman.

Byl zadržen na útěku před českou spravedlností a tvrdí, že zločin, za který byl odsouzený ke dvanácti a půl rokům vězení, nespáchal. Do vězení ho prý poslal chybný posudek soudního znalce přezdívaného Matematik zločinu. Je možné, že by byl chybný?

PRVNÍ DOJMY: Matematika zločinu varuje před selháním

Film

Režisér Peter Bebjak si do minisérie vybral herečky Lucii Štěpánkovou a Zuzanu Bydžovskou a herce Jana Nedbala, Jiřího Bartošku a další. Vidět ji můžete na Voyo.

Volha

Foto: Česká televize

Standa Pekárek, řidič a práskač.

Standa Pekárek má v životě tři velká přání: řídit volhu, jezdit pro redakci humoru a lidové zábavy a vozit Goťáka. Pětidílná minisérie České televize Volha je adaptací stejnojmenného románu Karla Hynie. Lze ji vnímat jako svéráznou historii Československé televize s řadou neuvěřitelných, i když reálných „historek z natáčení“.

Současně je však portrétem svého hlavního hrdiny, omezeného egocentrika, který je rovněž spolupracovníkem StB (s krycím jménem Volha).

Daniel Růžička: Volha a StB? Tajní měli v televizi rezidenturu. Uměli přitlačit ke zdi

Film

Do seriálu obsadil režisér Jan Pachl Kryštofa Hádka, Tomáše Jeřábka, Aňu Geislerovou, Kláru Melíškovou nebo Stanislava Majera. K vidění na iVysílání.

Anketa

Jaký seriál se líbil vám?
#annaismissing
1,4 %
Dobré ráno, Brno!
12,9 %
Extraktoři
10,9 %
Matematika zločinu
1,7 %
Volha
26,5 %
Líbilo se mi jich hned několik z vyjmenovaných.
3,8 %
Nesledoval/a jsem ani jeden.
42,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8559 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám