Hlavní obsah

RECENZE: #annaismissing: Může se to stát i vám a vašim dětem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový český film #annaismissing vznikl pod stejnou režijní taktovkou Pavla Soukupa a ve stejné produkci (Milan Kuchynka, Vratislav Šlajer, Jakub Košťál) jako internetový seriál #martyisdead, jenž získal prestižní mezinárodní ocenění Emmy. To je televizní obdoba filmových Oscarů. A je potěšující, že #annaismissing má velkou šanci stát se jedním z nejlepších a nejsmysluplnějších českých filmů roku.

Trailer #annaismissingVideo: Aerofilms

 
Článek

Film na úspěšný seriál volně navazuje jak prostředím internetu a sociálních sítí, tak některými, tentokrát vedlejšími, postavami. Jinak jde ale o zcela nový příběh, který není inspirován žádným konkrétním případem, zato velmi současnými tématy. Anna je patnáctiletá influencerka, známá provokativními obsahy svých videí. Najednou se ale ze dne na den odmlčí, zmizí ze všech sociálních sítí.

Její polonahou fotografii však náhodně najde v mobilu svého táty stejně stará Nina. Protože od otce nedostane uspokojující vysvětlení, rozhodne se Annu vypátrat. A jak se postupně přibližuje k rozuzlení, je jí i divákům jasné, že její dosud idylické dospívání v harmonické rodině vezme za své.

Tvůrci (scénář napsala Lucie Kryzová) vystavěli příběh jako napínavé detektivní pátrání, během něhož dávají velmi uvěřitelně nahlédnout do světa sociálních sítí a jejich rozporuplného působení. Na jedné straně mohou člověku pomoci, na druhé ho mohou úplně zničit. Jejich zneužití je příliš snadné, pravda není nikdy jen jedna a šlápnout vedle, ať je vám patnáct, nebo čtyřicet, to může být dílem okamžiku. Náprava je pak často nemožná.

Velkou předností scénáře je, že ačkoli se dotýká několika témat, velmi přirozeně je propojuje a skládá do pevného tvaru, v němž do sebe postupně logicky zapadnou všechny součásti.

Foto: Aerofilms

Viktorie Vítová jako Anna, která zmizela.

Snad jen postava Robin, dívky, která se cítí být chlapcem, není z hlediska příběhu dostatečně ústrojná. Divák totiž může celkem právem očekávat, že její genderová identita bude mít pro děj význam, což se nestane, a může to být tudíž matoucí. Tvůrci možná chtěli zdůraznit tolerantnost Nininy rodiny, přesto by Robin (výborná debutantka Magdalena Čečo) splnila svou roli v příběhu stejně dobře jako kamarádka.

Velmi promyšleně jsou napsané další hlavní postavy. Křehká a nečekaně znejistělá Nina má v sobě velkou zranitelnost, může toho hodně ztratit včetně důvěry v rodiče, ale zároveň má nesmírně silné odhodlání přijít všemu na kloub, ať to ji i její nejbližší stojí cokoli. Ví, co musí udělat, a přirozený strach z neznámého i tajemného ji neodradí.

Titulní postava Anny má v sobě všechnu rozporuplnost puberťačky, která naopak vyrůstá jen s nesnesitelnou matkou, a díky úspěchu na sítích získala velký vliv a moc, jejichž důsledky nedokáže domyslet.

Také představitelky obou dívek, Alexandra Vostrejžová (Nina) a Viktorie Vítová (Anna) si pod Soukupovým dohledem vedly velmi dobře. Velkou hereckou oporu přitom nepochybně měly i v Marku Němcovi, který hraje výtečně Ninina otce.

Film vznikal původně jako internetový seriál, teprve později se ho tvůrci rozhodli poslat do kin. Je to patrné na režii a zejména střihu, občas je cítit, kde by mohl být „konec dílu“. Ale není to nijak na škodu, dokonce to do určité míry zvyšuje napětí.

#annaismissing je film zábavný, napínavý a má co říct jak teenagerům, tak jejich rodičům. Společná návštěva kina přitom není podmínkou.

#annaismissing, Česko 2023, 108 min.
Režie: Pavel Soukup, hrají: Alexandra Vostrejžová, Viktorie Vítová, Magdalena Čečo, Marek Němec, Petra Bučková a další
Hodnocení 85 %

Může se vám hodit na Firmy.cz: Kina

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám